С много гости, подаръци и настроение откриха новата група в ДГ „Слънчице“ в село Божурово (+ Снимки)

Новата придобивка за добричкото село Божурово – втора група в детска градина „Слънчице“, бе официално открита днес.

С много гости, подаръци и настроение откриха новата група в ДГ „Слънчице“ в село Божурово (+ Снимки)

Празникът на деца, родители и педагози бе споделен от много гости – кмета на Община Добричка инж. Тошко Петков, евродепутата Филиз Фюсменова, народния представител д-р Хасан Адемов, председателя на Общинския съвет Донко Марев, зам.-кметовете Дико Иванов и Илдъз Юнус, общински съветници, представители на администрацията, кмета на Божурово Мюзефер Алис, кметове на населени места, директори на детски градини и други. 




Днес в сърцата ни е празник, защото в ДГ „Слънчице“ разкриваме втора група на фона на демографска криза в страната, затваряне на училища и детски градини, сподели в приветствието си директорът Димитричка Бойчева. Тя подчерта, че разкриването на новата придобивка е заслуга изцяло на кмета инж. Тошко Петков и неговия екип, а финансирането е изцяло от Общината.  


Бойчева разказа, че в момента в детската градина се обучават 37 деца на възраст от 3 до 6 години. Пет от тях са от село Росеново, осигурен им е безплатен транспорт от Общината. През тази година се изпраща 51-ият випуск. Децата от задължителна предучилищна подготовка са обхванати на 100 процента, месечната посещаемост е много висока. 5 и 6-годишните деца са освободени от такси, Общината осигурява безплатни помагала за малчуганите от задължителна предучилищна подготовка, както и безплатни закуски. Сградата на детската градина е санирана и реновирана по европроект на Общината, дворът е обновен по ПУДООС. В момента се работи по проект „Равен шанс за всички деца от Община Добричка“, програма „Училищен плод и училищно мляко“, проект „Детска академия за толерантност в Община Добричка“. Директорът посочи колко е ценна съвместната дейност с родителите. Бяха връчени благодарствени адреси за подкрепата на кмета инж. Тошко Петков, на директора на образователната дирекция Наташа Захариева, на представители на непедагогическия персонал, на семейства, които подкрепят дейността на детската градина.


Инж. Тошко Петков сподели, че не е мислил нито миг, когато е разбрал, че има достатъчно деца за втора група в ДГ „Слънчице“ и че родителите им са подали заявления.  Веднага разпоредил да се започне работа по необходимите помещения, консултации с контролните органи, закупуване на допълнителното оборудване. „Когато има деца, когато има родители, които искрено желаят техните деца да се учат, да се образоват, след като има такава солидарност и от страната на епика и Общината, нещата ще се получат“, каза инж. Тошко Петков. Той пожела на децата здраве и да се учат успешно, на родителите им да помагат и настояват. Кметът увери, че Общината ще прави всичко, което е необходимо, за да получат те добро образование. Инж. Петков благодари на колектива на ДГ „Слънчице“ и подчерта, че тя е от първенците в общината.  


Поздрави и задоволството си от разкриването на втора група в детската градина отправиха и Филиз Хюсменова и д-р Хасан Адемов. По думите им новата придобивка е гордост не само за селото и Община Добричка, но и за цяла Добруджа. Евродепутатът дари на детското заведение 300 лева, а д-р Адемов съобщи, че допълва сумата, която е необходима за дооборудването на ДГ „Слънчице“. 

Малчуганите зарадваха гостите си с програма, в която пяха, танцуваха и рецитираха стихчета. 


Лентата на втората група в детската градина бе прерязана от инж. Петков и Филиз Хюсменова, които по стар български обичай ливнаха и менче с вода. Децата и техните родители зарадваха гостите си с изработени от тях сувенири, а кметът Мюзефер Алис подари на всички диви божури, набрани от гората край село Божурово. 

Инж. Тошко Петков и Донко Марев зарадваха малчуганите с лакомства и играчки.