В празничните дни с БДЖ ще се пътува само след предварителна резервация

В празнични дни клиентите на БДЖ ще могат да пътуват по най-натоварените направления само след предварителна резервация на място, пътниците без резервация ще бъдат връщани.

В празничните дни с БДЖ ще се пътува само след предварителна резервация

Това обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров в отговор на въпрос за претъпканите влакове по празниците.



Според статистиката от 550 влака препълнени са били 17, като само в 10 е имало проблеми и то само в една част от участъците, каза Владимиров.

По думите му БДЖ е било изненадано от наплива на пътници в някои участъци, затова не са предвидили по-големи състави.

По думите му генералният проблем е, че в дружеството седем години текат тежки реформи и от него са излезли 640 млн. лв. за погасяване на задължения и други плащания, а не за инвестиции. „В момента не разполагаме с достатъчно вагони, за да можем да добавим по време на всички празници, добавяме това, което е възможно, Но твърде често сме изненадани от това как хората изведнъж решават да пътуват и не можем да предвидим такова нещо. Има много хора, които идват в последния момент на гарите, те не са направили резервации, нямат предварително закупени билети, но желаят да пътуват“, обясни Владимиров.

Затова на следващите празници ще бъдат предприети нови мерки – освен резервациите, правостоящите ще бъдат ограничени до 20 души във вагоните с купета и до 10 души в тези без купета.

Продажбата на билети с предварително запазено място за Гергьовден започва на 23 април, заедно с разяснителна кампания, каза гостът. Резервацията трябва да се направи предварително на място. Разработва се билетоиздаващата система и в момента се внедрява по доста гари, когато бъде завършена, всичко ще може да се прави онлайн.

Източник: бтв