147 ученици няма да достигнат на училищата в Добрич

147 места повече са обявени в училищата в Добрич за следващата учебна година в сравнение с броя на учениците, които ще кандидатстват. Това стана ясно при приемане на държавния план-прием в учебните заведения от Добричка област на заседание на Областната комисия по заетост.

 147 ученици няма да достигнат на училищата в Добрич

Старши експертът по професионално образование и обучение в Регионалното управление по образованието Калоян Койчев посочи, че ако са били удовлетворени всички искания на директорите недостигът на ученици би бил около 500.  



План-приемът предвижда през следващата година в училищата в областта да има 61 паралелки. Две от тях са добавени в последния момент – вчера в късния следобед, каза началникът на РУО Жоро Тошков. Според тези промени в СУ „Св. Климент Охридски“ паралелките „Танцьор“ и „Графичен дизайн“ стават от половинки цели, още една паралелка се разкрива в СУ „Св. св. Кирил и Методий“.  

Приемът се случва така, че общините си запазват учениците и много малко идват да учат в Добрич. А повечето от училищата са съсредоточени в областния център, каза Калоян Койчев. По думите му през настоящата учебна година само 100 деца са дошли да учат в Добрич от други общини. От тях 83 – в ЕГ „Гео Милев“ и ПМГ „Иван Вазов“, и само 17 в професионалните гимназии.  

Бизнесът непрекъснато се оплаква от липса на кадри и винаги сме се стремили да даваме превес на професионалните паралелки, посочи Койчев. Той съобщи, че има две нови специалности, които се предлагат за следващата учебна година - „Графичен дизайн“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Маникюр, педикюр и ноктопластика“ в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост. Дуалната паралелка в ПГ по туризъм се трансформира от „Готвач“ в „Кетъринг“. Такива ще има и в ПГ по техника и строителство - „Автомобилна мехатроника“ и „Дървообработване“. Дуалните паралелки не са панацея, за да има някъде такива трябва да има голям бизнес – като Албена, в дървообработващите предприятия, в автосервизите, посочи Койчев. Малките фирми не могат да гарантират устойчиво развитие и когато разберат, че трябва да се плащат стипендии на учениците се отказват, уточни експертът. По думите на Койчев, средните училища са много и в професионалните не попадат кадърни ученици. 

Профилите, които се предлагат в държавния план-прием за 2018/ 2019 година, са стандартните. Най-много са софтуерните и хардуерните науки и чуждите езици, като превес има английският. По отношение на предпочитанията към профилираните училища областният управител Красимир Кирилов коментира, че не може всички да учат езици. Повечето отиват в чужбина, колко ще се върнат в Добрич, попита той. Председателят на Регионалната организация към КТ „Подкрепа“ Нела Неделчева пък зададе въпроса защо в ЕГ „Гео Милев“ има толкова много паралелки – общо 6, след като Добрич се е стопил на 50 процента от времето, когато там паралелките са били 8. Трябва да се ограничи приемът в Езикова гимназия, категоричен бе директорът на дирекция „Бюро по труда“ в Генерал Тошево Атанас Йорданов.

При изготвянето на план-приема съобразили ли сте се с търсенето на бизнеса, попита директорът на дирекция „Бюро по труда“ в Добрич Васил Сивков. По думите му трябва да се знае какво е търсенето и да се намери някаква средна нишка между желанията на родителите и на бизнеса. „В противен случай ние подготвяме хора за навън или безработни“, каза Сивков. Той посочи, че в момента бизнесът търси работна ръка във всяка една насока, особено голям е недостигът на технически кадри.