Петльовден – ден на мъжката рожба, а дъгата - на децата

Статия на Траян Димитров, посветена на 2-ри февруари. Авторът е на 31 години, завършил история и право във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", уредник в Регионален исторически музей - Добрич.

Петльовден – ден на мъжката рожба, а дъгата - на децата



Петльовден – ден на мъжката рожба, а дъгата - на децата

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство и е свързан с най-тежкия налаган от турците на българите данък – кръвния. Поробителите ходели от къща на къща и насила отнемали малките мъжки рожби от родителите им, за да ги направят еничари. Къщите, през които вече били минали, те бележели с кръв по вратите. В с. Еркеч една смела майка отказала да даде сина си. Когато я заплашили, че ако не го даде ще го заколят, тя отговорила, че сама ще го заколи, но на турци няма да го даде. През нощта тя го извежда далеч от селото и го скрива. След това коли петел и с кръвта му напръсква прага на къщата, както и портата. Когато на сутринта турците идват, решават, че жената е изпълнила заканата и си заминали. Това е била обичайната практика за българските семейства - да бележат с кръв входните си врати, за да заблудят своите душмани, че от техните къщи вече са взети момчета за попълването на войската.

Едно поверие, което много от вас навярно са чували, но са и забравили. Българският народ се е съхранил през тъмните векове на робството благодарение на своите вяра, традиции и обичаи. Естествено и тогава е имало предатели-сребролюбци, но днес явно са ни в повече. Забравили сме и цената на свободата и гордата ни история, за да се назоваваме българи. В днешно време ни се обяснява, че не е имало турско робство, а сме си пиели кафето приятелски с турците и изведнъж дошла руската армия и ни развалила рахата. Да, ама не. Обществото ни е пропито от чужди идеали и герои, тачиме чужди обичаи, а не нашите си. Именно за това и днешната дата много малко от нас ще я свържат с тази легенда, със смелите майки, които пазят своите чада, че когато пораснат да отидат в гората и да мъстят на омразния поробител.

Днес едни хора с явни душевни проблеми и разстройство на психиката са си присвоили този ден. Да, тези същите, които юни месец ни се натрапват със своите паради и ни обявяват за ксенофоби, ако се намръщим. Сега официално се опитват да ни пробутат и една конвенция, която озаконява третия пол, какъвто биологически не съществува. И разбира се ако не възприемем това, ние ще бъдем най-лошата и нетолерантна нация на света.

Уви, най-лошите идеи идват от Западна Европа, която почти е направила своето харакири със своята толерантност и давеща се в разврат. Но опитвайки се да ни изкарат по-черни от дявола аз искам да припомня, че не ние, а французите са излагали до преди 90 години негрите в клетки, за да ги показват на населението в Париж. Ние, българите, за първи път виждаме негри в Първата световна война. Тогава алжирците са принудени да се бият срещу нас. И не от кого да е, а от французите. Така че ние проблеми със съвестта си нямаме, толерантен народ сме и никога не сме имали роби.

Та аз искам да попитам това безумие до кога ще продължава и ще ни бъдат натрапвани чужди празници и изродени закони, които узаконяват лудостта? Ако се разреши хомосексуалистите да имат права и да бъдат признати като трети пол, тогава може и некрофилите да поискат права за своите сексуални отклонения. И в тоя ред на мисли – на педофилите кога ще дадем права?

Траян Димитров