Гражданите искат обществено обсъждане по проблемите на ВиК Добрич тук

В отворено писмо до КЕВР, Омбудсмана на РБ Мая Манолова и кмета на община град Добрич Йордан Йорданов инициативни граждани искат следващото обществено обсъждане по проблемите на “ВиК Добрич“ АД да бъде проведено в града.

Гражданите искат обществено обсъждане по проблемите на ВиК Добрич тук

Те настояват това да се случи преди 07.02.2018 година, когато от комисията ще вземат окончателното си решение за цената на водата и оздравителния план на дружеството, което е със задължения от над 32 милиона лева.



„На 15.01.2018 г. в сградата на КЕВР в гр. София, бул. „Княз Дондуков” 8-10 е проведено обществено обсъждане на проекта на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД и за утвърждаване и одобряване цените на ВиК услуги на дружеството. Ние, гражданите на Област Добрич, като заинтересувани лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката – клиенти и потребители на услугите на дружеството и пряко засегнати от евентуалното повишаване на крайната им цена, имаме законно право да участваме в процедурата по общественото обсъждане на проекта“, се казва в писмото.

В писмото си гражданите допълват, че разглеждането на проекта за решение за одобряване на бизнес плана на „ВиК Добрич” АД предизвика широк обществен и медиен интерес, инициирана е петиция с над 700 подписа от обл. Добрич до момента, на 14.01.2018 г. пред сградата на Областната управа гр. Добрич беше проведен мирен протест-шествие със стотици участници против увеличението на цената на ВиК услугите, като сформираната инициативна група от името на заинтересованите лица входира Искания и има протестна готовност, в случай на бездействие или несъобразяване с исканията при окончателното вземане на решение от страна на КЕВР.

Те настояват гражданите на област Добрич да имат възможност да вземат активно участие при обсъждането на проблемите, свързани с ВиК Добрич. Върховната административна прокуратура също протестира пред Административния съд –София град с искане отмяна на решението на КЕВР от 15.12.2017г. за повишаване на цените на ВиК услугите с множество аргументи, сочещи противоречия със закона и съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

Цялото писмо можете да прочетете тук:

https://web.facebook.com/groups/45663963081/permalink/10157024479318082/