31 добруджанци вече декларираха доходите си пред НАП

31 добруджанци вече декларираха доходите си пред НАП
31 добруджанци декларираха доходите си за 2017 година пред НАП в първите дни на новата година, като 30 от годишните декларации са подадени по електронен път. Най-нетърпелив да обяви доходите си пред приходната агенция е земеделски стопанин от Крушари, който е подал годишната си декларация на 1 януари, съобщават от НАП - Добрич.

От местния офис на агенцията напомнят, че всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, трябва да ги декларират пред НАП. Работилите по граждански договор през 2017 година  подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.


Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.


Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари, физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари.


Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.


Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+