Как ще се гласува на референдума в Община Генерал Тошево

Въпросът на референдума е: Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или Кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

Как ще се гласува на референдума в Община Генерал Тошево

На заседание на общински съвет Генерал Тошево, проведено на 01.11.2017 г. във връзка с предложение за инвестиционно намерение за добив на природен газ на територията на Общината и вследствие на създаденото обществено напрежение, дебати и протести от страна на гражданите, се взе решение да се проведе местен референдум.



Датата на референдума е 17.12.2017, неделя. Гласуването ще се проведе от 7.00 часа до 20.00 часа в 47 избирателни секции в Община Генерал Тошево, в които се произвежда всеки друг вид избори, съобщават от Община Генерал Тошево на своята официална фейсбук страница.

Право да гласуват на местен референдум имат гражданите на България с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, когато той е различен от постоянния, на територията на Общината през последните 6 месеца преди насрочването на референдума. И двата адреса трябва да са на територията на България през последните 6 месеца преди датата на насрочване на референдума. Всеки избирател може да поиска да бъде вписан в избирателния списък на секцията по настоящия си адрес не по-късно от 14 дни преди деня на произвеждането на местния референдум.

Бюлетина съдържа въпроса за произвеждане на референдума и два възможни отговора – „ДА” и „НЕ”, написани с еднакъв шрифт.

Избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х” или „V”, поставен с химикал, пишещ със син цвят, с който се зачертава избрания отговор. Всеки избирател гласува, като поставя в плик бюлетината, излиза от кабината и го пуска в избирателната кутия.

Какво означава гласуването с „ДА”: Означава, че избирателят не е съгласен Община Генерал Тошево, чрез Общински съвет или Кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци.

Какво означава гласуването с „НЕ”: Означава, че избирателя е съгласен Община Генерал Тошево, чрез Общински съвет или Кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци.