Новият закон за горивата убива малкия бизнес и води до монопол

Новият Закон за горивата ще унищожи дребния бизнес, алармираха търговци.

Новият закон за горивата убива малкия бизнес и води до монопол



Законопроектът досега е обсъждан само на ниво министерства и комисии с участието на Българската петролна и газова асоциация, в която очевидно членуват само големите в бранша. Очаква се да бъде внесен в Парламента.

Привидно най-големият плюс на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход е преборването със сивия сектор в бранша. Изискванията, които ще бъдат наложени обаче, на практика ще съсипят малките фирми. Всеки данъчен склад трябва да има минимум 1000 кубически дециметра вместимост за съхранение на газта.


Стефан Димов е собственик на газова компания. Той има едва 35 кубически дециметра вместимост за съхранение на газта, при все, че обслужва над 2000 фирми в страната и фирмата му е на пазара от 10 години. Ще са необходими големи инвестиции в амбалаж и банкова гаранция. Опасенията на Димов, са че нито една банка няма да му отпусне такъв кредит. Ако законопроектът за регулация на петролния бранш бъде приет във вида, в който е утвърден от министрите на икономиката, на финансите и вицепремиера Томислав Дончев, това ще доведе до фалит малките предприятия.

Отрицателни последици ще има и за потребителите. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев вчера заяви, че законопроектът ще е готов и внесен до една-две седмици в парламента. Предложението среща подкрепата и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, стана ясно от годишната среща на решаващия орган на Асоциацията на европейската петролна индустрия, която се проведе вчера в София.