Община Добрич ще отбележи Световния ден на недоносените деца

Община Добрич ще отбележи Световния ден на недоносените деца
Световният ден на недоносените деца ще бъде отбелязан от Община Добрич на 17 ноември. По този повод на тази дата ще светне в лилаво сградата на Дом-паметника „Йордан Йовков“.

Инициативата е на отделението по неантология към Многопрофилната болница в Добрич с подкрепата и съдействието на общината. По този начин ще бъде изразена съпричастността към недоносените бебета и техните семейства. В болницата в Добрич до момента са родени 101недоносени деца, от които 49 са момиченца и 52 са момченца. От тях 2 момченца и 1 момиченце са починали. По традиция в този ден в отделението се организира среща с недоносени деца, родени в нашата болница. 


По данни от 2012 година над 15 млн бебета се раждат преждевременно всяка година, а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн. бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения.


В България статистиката също е изключително тревожна – над 6 хиляди бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.


Тази статистика е причината за това да съществува Световен ден на недоносеността – 17 ноември. Ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца. Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените – е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+