От „Русгеоком БГ“ с интересен отговор на въпрос от общественото обсъждане в Генерал Тошево

От фирмата „Русгеоком БГ“ ЕАД изпратиха подробен доклад с отговорите им на всички запитвания, получени по време на всички обществени обсъждания на инвестиционния им проект за проучвания и добив на природен газ в община Генерал Тошево.

От „Русгеоком БГ“ с интересен отговор на въпрос от общественото обсъждане в Генерал Тошево

Констатацията, която те правят, на базата на обществените обсъждания и получените доклади, възражения и отрицателни становища е, че няма нужда от допълване или преработка на ДОВОС, както вече ви информирахме. Прави впечатление обаче един от техните отговори на зададен въпрос на 28 октомври, когато беше последното обществено обсъждане, проведено в сградата на общината в град Генерал Тошево. Въпросът беше зададен от Мариана Христова. Тя е един от авторите на Мораториума, налагащ забрана върху фракинга и добива на шистов газ в България. Тя пита:



„Искам да попитам господина, който каза, че на друг сондаж е ставала тази авария, за Рогозина. Вие случайно да си спомняте, че имате, съвсем нормално регистрирано, с документи отлагане на срока, точно на вашето. Искали сте удължаване на срока, поради форсмажорни обстоятелства на затиснатата ви глава на Рогозина? На кой друг сондаж, извинете ме, точно, обяснихте на колежката, че не е било при вас аварията, в която сте изсипвали киселина?
Форсмажорното ви обстоятелство, на основание, на което сте искали удължаване на срока на проучването, в какво се състоеше? Та вие не работехте, сигурно в продължение 6 мес. и се мъчехте да си освободите главата, която ви я затисна обрушения сондаж на Рогозина. А знаете ли какво значи обрушен сондаж? Значи, че технологично сте подценили, това което ви се е случило и не сте циментирали навреме. И вие трябваше да си спасите главата, която струва милиони и затова промивахте месеци наред, и аз това питах, има ли кой да знае, колко вода употребихте вие на Рогозина, за да си освободите главата?“

И отговорът от „Русгеоком БГ“ ЕАД:

„Каква е технологията за освобождаване на сондажна глава. Колко вода се използва и какво още. От къде да препиша?“