Проектът „Ябълката“ – защото бъдещето е тяхно

От няколко дни в Добрич текат дейности по проекта „The Spot“ – Мястото, чиято идея е обособяването на младежки пространства за забавление с участието на самите младежи.

Проектът „Ябълката“ – защото бъдещето е тяхно

Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т. нареченото PlaceMaking движение в Европа и Америка, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Партньор по проекта на местно ниво е сдружението „Черноморски център за развитие“ и гражданската инициатива „ДоброЖънци“. Мястото, което децата ремонтират и почистват, е това между училищата „Климент Охридски“, „Леонардо да Винчи“ и спортното училище „Георги Раковски“.



Нели Николаева от Сдружението „Черноморски център за развитие“ споделя, че целта е младежите да реализират идеите си сами, защото ако те са тези, които изграждат, те ще са тези, които и ще го пазят.

В момента това място е доста неприветливо. В края на проекта идеята е да се появи една ябълка и места, които ще бъдат обособени – игрище, чешмичка, изграждаме амфитеатър, което ще завършва със сцена, искаме да направим и лятно кино. Тук ще има и разделно сметосъбиране, защото нашата идея е да водим здравословен и екологичен начин на живот. Дано успеем с помощта на общината да я асфалтираме или поне да я позакърпим от разрушителните сили на ВиК.


Един от експертите по проекта „Мястото“, урбанистът и дизайнер Георги Кесаровски споделя, че това е социален проект, в който идеята е да се включат младежи, които да повярват в силите си и да се убедят, че те също могат да променят заобикалящата ги действителност.

Това ни е основната цел – да инвестираме в младите, но и да има устойчивост. Те ще го изглаждат, те ще го и пазят. Тук има много младежи, които се включиха, което е похвално и за местните организатори.

Децата, включили се в облагородяването на площадката споделят, че идеята им се е сторила интересна. Те възприемат дейността си като нещо различно от обичайното им ежедневие през лятото, а и начин да оставят следа след себе си в Добрич. Особено горди са младежите от факта, че го правят не само за себе си, а за всички младежи и деца в Добрич.

И както самите деца казват, мястото ще бъде пригодено не само за игра, но и за раздумка и отдих. За целта са решили да си направят и библиотека в автобус. Не е изненадващ фактът, че идеята идва от Ели Христова, която тази година спечели наградата „Най-четящото дете на България“. За целта община Добрич име осигурила автобус, който те да превърнат в удобно и интересно място за четене. Автобусът ще бъде изрисуван от самите тях, а дизайнер ще направи проекта за вътрешната му промяна.

Официалното откриване на площадката ще бъде на 16-ти септември. Дотогава всеки, който желае да се включи, е добре дошъл – защото градът е наш и всички заедно можем да го променим, казва Нели Николаева и допълва:

И ако този проект се окаже успешен, надявам се най-накрая в нашия град да имаме кошница от такива ябълки!