Проект "Подобряване на условията за младежка заетост в туризма" беше представен в Каварна

На провела се днес пресконференция в конферентната зала на общински хотел “Каварна” бе представен проект за подобряване на условията за младежка заетост в туризма.

Проект "Подобряване на условията за младежка заетост в туризма" беше представен в Каварна




Проектът е финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V – A Румъния-България, като водещ партньор е Община Каварна. В осъществяването на проекта общината си партнира с Овидиус университет Констанца и Асоциация Партньори 2000 Кълъраш Румъния.

Бюджетът за осъществяване на проектните дейности е на стойност 340 542,98, от които 85% са от ЕФРР - 289 461,53 евро, 13 % национално съфинансиране (19 865 Евро от Румъния и 24 404,73 евро от България) и 2% собствено участие на партньорите.

Основната цел на проекта е повишаването на конкурентоспособността на младежката работна сила от трансграничния регион и стимулиране на нейната мобилност през границата, чрез идентифициране и мотивиране на младежи, заинтересовани от кариера в сектор "Туризъм", организиране на обучения за млади хора в професии от сферата на туризма и организиране на езикови курсове за младежите от целевата група - млади хора от пограничния регион на възраст между 16 и 29 години.

В рамките на проекта ще бъде разработен вуртуален център за насърчаване на заетостта, който ще осигури информация и връзка между работодатели и работници. Той ще представялява уеб базирана платформа, където ще бъде публикувана информация за търсещите работа и работодатели, които търсят служители. След реализирането на проекта за младежка заетост се очаква да бъде подобрена професионалната квалификация и езикова компетентност на 80 човека.


Кметът на Община Каварна Нина Ставрева изрази удовлетворението си от сключения договор и започналите дейности по този проект. "Още от началото на мандата заявихме, че приоритетно ще работим за развитие на сектор туризъм", припомни тя. "Един от основните проблеми на сектора е липсата на квалифицирани и мотивирани кадри. Силно се надявам, че чрез дейностите по изпълнението на проекта ще успеем да мотивираме млади хора да станат по-компетентни и професионално ориентирани, така че да бъдат полезни за сектора", допълни кметът на Община Каварна.

Ръководител на проект "Подобряване на условията за младежка заетост в туризма" е Надежда Василева. Тя изрази надеждите си, че след приключване на дейностите по проекта, младите хора ще бъдат по-мотивирани да работят в по-добри условия с по-добра езикова възможност в сферата на туризма. Екипът за организацията и управлението на проектните дейности се допълва от Нели Събева - координатор на изледванията и виртуален център, Нина Илиева - координатор на доставки и публични събития и Неда Чобанова - финансов експерт.