Община Тервел събори опасна сграда в село Попгруево

Община Тервел е собственик на сгради, част от които не са годни да бъдат ползвани за предоставяне на общински услуги и за задоволяване на обществени потребности. Съгласно разпоредба от Закона за устройство на територията, собствениците на строежи са длъжни да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на изискванията на закона и носят имуществена отговорност за безопасността на сградите си.

Община Тервел събори опасна сграда в село Попгруево

По този повод комисия от длъжностни лица, назначена със заповед на кмета на община Тервел, на 4 май извърши проверка на място на сграда в село Попгруево, собственост на община Тервел. Тя представлява изпълнена до фаза груб строеж комбинирана сграда със застроена площ от 680 м2. Изпълнението на строителството е станало през 1988 г.



Комисията установи, че дворното място не е оградено, достъпът до имота е свободен. Бетоновата козирка е в процес на рушене - крие риск от падане на бетонови късове. Разрушени и частично ограбени са материалите от тухлените зидове. В сутерена на сградата проникват животни и хора. В непосредствена близост до незавършения строеж има търговски обект с детска площадка.

Кметът на общината инж. Живко Георгиев внесе в Общински съвет предложение за събаряне на сградата, което бе прието през май. През юни бяха изготвени необходимите книжа и документи, сключен бе договор с изпълнител и сега опасната сграда вече не съществува. На нейно място има свободно дворно място, което не представлява опасност за никого.