Добричката профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" вече с бранд "Иновативно училище"

Интервю с Драгомир Цукев - преподавател по английски език и с д-р Маргарита Христова - преподавател по български език и литература

Добричката профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" вече с бранд "Иновативно училище"

Как Ви хрумна идеята за иновативно училище?



Д.Ц.: Амбицията на екипа ни е ЧПГТП "Райко Цончев" да бъде най-стойностната  алтернатива за обучение и личностно развитие в Добрич и да коригира дефицитите на конвенционалната образователна система.  А това определено налага нов педагогически поглед и сериозни промени. Решихме да се възползваме от възможностите, които дава Новият закон за предучилищното и училищното образование, и да разчупим стереотипите, като създадем поредица от иновации, свързани с организацията на училището, учебните планове, учебните програми, учебното съдържание и методиката на преподаване. С това претендираме да сме едно от малкото учебни заведения на територията на България, които  въвеждат иновации на толкова много равнища. В този смисъл полагаме своеобразно ново начало за ЧПГТП "Райко Цончев",  която в своята десетгодишна история винаги се е стремяла да бъде в крак с новостите.

М. Х.: Важно е да отбележим, че претенцията на екипа за новаторство не е базирана на необоснован ентусиазъм, а на ясни научни основи.  При изготвянето на проекта за иновативно училищеекипът ни, включващ преподаватели с академичен опит, работи в тясно сътрудничество с Департамента за модерни обучителни методи в лицето на проф. Димитрина Каменова. Този диалог за пореден път стимулира генериране и непрекъснат обмен на идеи за подобряване на качеството на образователния процес. 

Българското образование определено има нужда от промени - от захвърляне на неработещи модели, от ефективниновости. Какви трябва да са те според Вашия екип?Д. Ц.: Първо, изхождаме от факта, че децата са различни и че трябва да осигурим такава учебна среда, в която всеки ученик да работи на максимума на своите възможности.  Второ, убедени сме, че училището трябва да изпълнява своята основна функция, а именно да създава у подрастващите ясна и обективна представа за живота и света и да ги подготвя за адекватно включване в социума. Трето, дефицитът на нравственост е изключително важен проблем в обществото ни и училището трябва да има своя съществен принос за разрешаването му.  С проекта си за иновативно училище ние показваме как трябва да се случат нещата в българското училище в един миниатюрен мащаб. Желанието ни е този модел да добие широка популярност и да се приложи в национален мащаб.

М. Х.: Иновациите, които предлагаме, са проекция на споделените идеи. Пренебрегването им води до предзададен неуспех на образователния процес и за съжаление, обществото ни е свидетел на този провал. Затова екипът на ЧПГТП "Райко Цончев" планува от есента на учебната 2017/2018 година да подчини обучението по всички предмети на два принципа. Първият е принципът на индивидуалния подход, при който се стремим да работим за личностното развитие на всеки ученик, съобразявайки се с интересите, дарбите и възможностите му.Ще вметна, че много училища имат претенцията такъв подход, но всъщност само среда с малки класове и високо мотивиран и компетентен  екип може да постигне тази цел. 

Вторият принцип е свързан с интеграцията на всички знания, които се получават във и извън училище. Решени сме да изолираме разпокъсаността на знания чрез конкретни и ефективни методи на работа с учениците.

Кои са иновациите, на които залага екипът?

Д. Ц.: Принципът на индивидуалният подход ще намери израз в маршрутирането на образователния процес по български език  и литература и по английски език. Представяме си го като движение в многолентов път. Бързите коли се движат в една лента и никой не възпрепятства скоростта им. По-нискоскоростните имат свой път и също се стремят към крайната точка. Идеята е да не допускаме "катастрофи", които в сферата на образованието се проявяват като демотивираност и отпадане от училище.  Това не означава, че ние разделяме учениците си на по-можещи и по-неспособни. Целта е да отговорим максимално на нуждите на всяко дете и то да се чувства на първо място спокойно и подкрепено. Амбицирани сме да докажем, че по този начин ние можем да решим изключително сериозните проблеми с липсата на мотивация за учене и с прекъсването на образованието.

М. Х.: Екипът на ЧПГТП "Райко Цончев"си поставя за цел да осъществи няколко оригинални иновации. Най-напред плануваме въвеждането на четири наддисциплинарни програми: Програма за развитие на концептуално мислене, Програма за развитие на креативността, Програма по самомениджмънт и Програма "На училище извън училище". И четирите програми са апробирани и очаквано потвърждават ефективността на процесите. Обучението по всеки един учебен предмет през предстоящата учебна година ще е обвързано с програмите, чиято цел е не колекционирането на знания и факти, а формиране на способност на мислене и самостоятелен живот.Именно това търсят все повече родители.

Като част от учебните планове за новоприетите ученици в трите специалности сме включили и три нови  учебни предмета - Етикет и ценности (8 клас); Ние и светът (9 клас) и Старт в кариерата (10 клас). Изготвените учебни програми по трите предмета са синхронизирани с учебното съдържание по предметите от раздел А в учебните планове. Заложили сме много практически часове, в които младите хора да се усетят като център в образователния процес при развиването на ключови умения.  Същността на усилията ни обаче е в стремежа да изграждаме личности със стабилна ценностна система, или казано метафорично "личности с гръбнак". Факт е, че от десетилетия българската образователна система абдикира от темата за нравственото образование и възпитание и последствията от това са видими за всички. Искаме да дадем своя принос в преодоляването на този проблем.

Не на последно място трябва да заявим претенцията си за широко въвеждане на модерните обучителни методи. Аз ги наричам "методи на движението" - първо, заради това, че дават възможност на учениците да са динамични по време на часовете (да работят в екипи, да продуцират идеи по време на час и да ги осъществяват също в часовете) и второ заради развиващия ефект, който имат. 

Кои ученици ще бъдат обхванати от иновациите?

М. Х.: Нововъведенията са предвидени за учениците от осми клас, като идеята е постепенно да обхванат последователно всички новосформирани класове. Извън конкретиката ще кажа, че иновациите, които въвеждаме, са предназначени за всички онези млади хора, които искат развиваща среда, желаят да разгърнат интелектуалния, емоционалния, духовния и творческия си потенциал; които искат най-сетне да попаднат на място, където ученето е своеобразно приключение; които знаят какво учат и защо го учат и искат да бъдат подготвени за предизвикателствата на живота. Ние ще бъдем до тях през целия им път на израстване.