ГЕРБ ще работи за здравеопазване с грижа за пациента

ПП ГЕРБ организира в Добрич кръгла маса по проблемите на здравеопазването

ГЕРБ ще работи за здравеопазване с грижа за пациента

На срещата присъства Д-р Даниела Дариткова – председател на Парламентарната комисия по здравеопазване в 43-то Народно събрание и кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ. Тя представи програмата за развитие на здравеопазването.

Системата на здравеопазване трябва да бъде реформирана така, че да гарантира еднакъв достъп на всички до качествени здравни грижи, независимо от региона, в който живеят. Това заяви в Добрич д-р Даниела Дариткова – председател на Парламентарната комисия по здравеопазване в 43-то Народно събрание и кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ.




"Добрата здравна политика на базата на натрупания опит и грешките, които сме отчели в управлението смятаме, че се прави с дългосрочна визия и с постигането на съгласие, което за здравеопазването е много важно да бъде надпартийно, защото това е сектор, който не може да бъде променен за година или две. Важно е промените да се разпишат ясно, последователно и всяко ново управление на държавата да ги следва", коментира д-р Дариткова.

Тя допълни, че само по този начин няма да има нестабилност, да не се търси реваншизъм и отрицание на всичко постигнато, защото това нарушава възможността да се подобри здравната грижа, което е в интерес на гражданите. Според нея, при лечението от най-голямо значение е доверието, което пациента има към лекаря, който му осигурява медицинската грижа.

"Ако всички ние, ангажирани със здравната политика, не покажем добрите практики и това, което заслужава адмирации, защото, всички, които работят в системата го правят с всеотдайност и оказват помощ на едно добро европейско ниво, няма как да се очаква тази система да се стабилизира и да работи за пациента".

Д-р Дариткова представи приоритетите заложени в предизборната програма на ПП ГЕРБ пред представители на здравния сектор в Добрич. Според нея първото нещо, което трябва да бъде направено и е реално изпълнимо за кратко време, е изграждане на единна информационна здравна система върху цялата здравна структура. Това ще освободи време на лекарите за лечение на пациента, също и ще даде възможност за по-добър контрол и прозрачност на работата.  Програмата на ПП ГЕРБ включва и реформа в спешната помощ. Има 163 млн.лева европейски средства за преструктуриране и ресурсно обезпечаване на всички центрове, приемни отделения, филиали в страната.

Друг приоритет в програмата на ГЕРБ е заменяне на клиничните пътеки, като начин на отчитане на болничната дейност и финансиране. "Ние винаги сме залагали на въвеждането на диагностично свързаните групи. Това ще доведе до по-добра грижа за пациента, който ще се лекува комплексно, а болницата ще получи стойност, която отговаря на разходите и на тежестта на заболяването.


В програмата на ПП ГЕРБ има и ясно разписани намерения в лекарствената политика. На срещата присъства вицеадмирал Пламен Манушев – водач на листата на ГЕРБ в Добрич, Живко Мартинов - втори в листата. Той изказа благодарности към д-р Дариткова от името на десетките добруджанци получили лична подкрепа от нея при решаването на здравословните им проблеми.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.