С Деня на виното и влюбените стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания

На 14 февруари 2017 г., Деня на влюбените и виното, стартира Вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания.

С Деня на виното и влюбените стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания

Тя се провежда за четиринадесета поредна година по Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.



По този повод РЗИ–Добрич организира четири регионални кампании, в партньорство с община  Добрич, община Каварна, община Балчик, община Тервел и Общинския младежки център „Захари Стоянов” – гр. Добрич.

През целия месец февруари ще се провеждат лекции, обучения и викторини в учебните заведения в Добрич  на теми, свързани с превенцията на ХИВ/СПИН.

От 9-ти до 15-ти февруари в градовете Добрич, Каварна, Балчик и Тервел ще се проведат общоградски кампании. Част от тях ще е и Конкурсът за най-оригинално любовно послание с награди за най-добрите предложения.  Освен това до края на месец февруари медицински специалисти ще изнасят лекции и беседи в училищата на областта. Всяко училище ще отбележи 14 февруари с разнообразни форми и прояви по избор на учениците – изработка на рисунки, колажи, пана, „Валентинки” с оригинални послания, подреждане на табла с материали за СПИН.

До 14-ти февруари включително е предвидено провеждане на  дни на отворени врати на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН при РЗИ - Добрич. Желаещите да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в КАБКИС, който работи към РЗИ – Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално вече са 2 487 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

 

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път. През 2016 г. над 336000 изследвания за ХИВ (по различни поводи) са направени в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.