Изложба "Традиции, пренесени във времето" представя арт обработка на кожа в Двореца - Балчик

Изложба "Традиции, пренесени във времето" представя арт обработка на кожа в Двореца - Балчик
Културен център "Двореца" има удоволствието да предложи на своите гости изложба, включваща творчество на две поколения автори Фотеви. На 20 август от 19.00 часа в галерия "Тунела" ще бъде официално открита изложбата "Традиции, пренесени във времето".

Рисунка, сътворена от кожени нишки, с вмъкнати кълбовидни, спирални форми, игра на светлосенки, релефност на изображението… Това е предизвикателство, а отговорът на това е  една уникална колекция, сътворена с много любов и творчески устрем.


Изложбата “Традиции пренесени във времето” носи позитивния заряд на фолклорната магия, модерния стил на новото време и е свообразен  мост между съхранена автентичност и новаторство. Изложбата е първа съвместна изява на цялата фамилия, представяйки всеки един от авторите поотделно, но в неповторимо  хармонично съзвучие.


В изложбата, ценителите на уникалното ще видят пана, скулптури, албуми, дамски аксесоари, изработени от естествена кожа.


Кожата е приятен и лек за обработка материал, от който с въображение и мисъл може да се твори в областта на изящното, модерно изкуство. Разнообразието от видове кожа - свински и телешки юфт, меки, финни, агнешка, свинска и телешка напа, предоставя възможност за неповторима уникалност на творбите. Твърдите кожи в тъмни нюанси подчертават старинната автентичност на експонатите, а меките кожи в контрастни цветове дават модерно звучене на съвременния интериорен дизайн.


Колекциите с накити, уникални кожени облекла, албуми, представяни в международни изложби за българско приложно изкуство, са  от първите творби  на творческия талант и вдъхновение на авторите. Стилизираните птици, слънце и цветя, които посетителите ще видят, са фолклорни елементи, характерни за българското традиционно приложно изкуство. Визуалната игра на цветове със светлосенки, създава притегателна сила на очарование и съзвучие.


За художничката Г. Фотева магията на кожените приключения започнала след посещение в музея в Троян. Гайтаните по автентичните стари носии развихрили въображението и така се родила идеята за уникалния стил – кожен филигран. Дългогодишният, наситен с много изяви творчески път на авторката е запечатал израстване, мъдрост, съхраняване на традиции и предаване на ценности на своите деца.


Многократни са участията на фамилията в международни фестивали, изложения на български художествени занаяти,  в европейски столици на културата, Виена, Стокхолм, Прага. Някои от творбите са представяни на общи изложби в Мексико, Япония, Индия, Китай,  Германия - Музей на кожата и обувката Офенбах, Морски музей Рощок, Ерфурт, участие в международния експо център във Франкфурт, Дунавския фестивал Улм, коледно изложение на нациите Рюдесхайм, Италия - фестивал на занаятите, Флоренция и др.


Изложбата "Традиции, пренесени във врмето" може да бъде посетена в галерия "Тунела" до 4 септември.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+