Стартира нов социален проект в община Генерал Тошево

Стартира проект "Подкрепа за независим живот", чрез "Център за почасово предоставяне на услуги в домашна среда - Генерал Тошево".

Стартира нов социален проект в община Генерал Тошево

Проектът е финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ”. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз



Проектът представлява създаване на център за почасово предоставяне на услуги в домашна среда, насочени към лица с увреждания и възрастни хора, които са в пълна или частична невъзможност да се самообслужват и осигуряване достъпа им до социални услуги.

Продължителността на проекта е 22 месеца- от 14.06.2016 г.- 14.04.2018 г. Периодът на предоставяне на услугите в центъра за почасово предоставяне на услуги в домашна среда е 18 месеца- от 15.10.2016 г.- 15.04. 2018 г.

Целите на проекта са подобряване качеството на живот на хора с увреждания и техните семейства, хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване и достъп до социални услуги и осигуряване на заетост на безработни лица в трудоспособна възраст.

Основните дейности на проекта са управление и мониторинг на проекта - за целия му период на реализиране, осигуряване на информация и публичност, осигуряване на достъп до интегрирани услуги, според специфичните потребности на човека в неравностойно положение въз основа на индивидуална социална оценка, обучение на персонала за предоставяне на услугите, предоставяне на психологическа подкрепа, консултиране и супервизия на персонала, предоставящ социални услуги, мотивационна, психологическа или друг тип подкрепа за потребителите на услугите, според тяхната индивидуална потребност  и осигуряване на специализиран транспорт за хората с увреждания в случай на необходимост.

Ще се предоставят три типа почасови социални услуги - за лична помощ, за комунално - битови дейности и за социална подкрепа. Услугите ще се предоставят от личен асистент, домашен помощник или социален асистент. Потребителите ще получат психологическа, социална и здравна подкрепа от психолог, социален работник и медицинска сестра за социални дейности.

За осъществяване на целите на проекта ще бъдат назначени на срочен трудов договор минимум 31 лица.

При реализиране на проектните дейности ще се постигнат целите за достъпа до услуги на целевите групи, преодоляване на последиците от социалното им изключване и бедността, подобряване качеството им на живот . Ще се създадат нови работни места в сектора на социалната политика.

Проектът „Подкрепа за независим живот чрез Център за почасово предоставяне на услуги в домашна среда - Генерал Тошево” е в изпълнение на сключен Договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на труда и социалната икономика на 14.06.2016 година. Общата му стойност е 499 499,14 лева (100% безвъзмездна финансова помощ) осигурена от Европейски социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.” по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”