75 години читалище в село Росица

Поредната годишнина бе отбелязана вчера в община Генерал Тошево. Този път повод да празнуват имаха жителите на село Росица, които с тържество отбелязаха 75 от създаването на НЧ „Йордан Йовков – 1941”.

75 години читалище в село Росица

Гости на събитието бяха ресорният зам. кмет Георги Георгиев, началник Отдел „Култура, вероизповедания и международна дейност” Маргарита Великова, читалищни секретари, бивши самодейци и гости на селото.




„Преди 75 години вашите предшественици, водени от стремежа си към знание и от желанието си да сплотят хората и да съхранят традициите, създали читалище в с. Росица – защото осъзнавали, че именно културата и образованието са факторите, които просветляват човешкия дух и го водят по пътя на развитието и прогреса. Нарекли го народно, защото читалището е създадено от народа и построено с ръцете, средствата и любовта на народа.”, това посочи в приветствието зам. кметът на Община Генерал Тошево Георги Георгиев. Впечатлен от магнетичния дух на добруджанските села, г-н Георгиев посочи, че жителите на селото трябва да са горди с това, че са наследници на вдъхновителите на Йовковите герои. Той връчи на читалището красива дървена пластика, с изобразена на нея Бялата лястовица.

Историята на културното средище в селото бе представена от секретаря на читалището. Тя, заедно с изявени местни самодейци получи грамота и медал от Съюза на народните читалища по повод юбилея.


Кулминация на празненството бе двучасовата музикална програма, която включваше изпълнения на фолклорния състав към читалището, танцов състав „Българка” при НЧ „Светлина – 1941”, вокална група „Палитра” и музикална формация „Чар”. Присъстващите бяха омагьосани и от две изпълнения на малката Божидара, която показа за сетен път, че приемствеността между поколенията е пътят за съхраняването на изконните български традиции.