Еротик баровете по курортите ни отблъскват чуждите туристи

Еротик баровете в курортите и прекалено агресивната им реклама отблъскват чуждестранните туристи, алармира шефът на Балкантурист Нели Сандалска.

Еротик баровете по курортите ни отблъскват чуждите туристи
Тя подчерта, че България е известна като място за семейна почивка и че еротик баровете и агресивната им реклама правят лошо впечатление, както и нерегламентираните туристически обекти в курортите.

"Не може да искаме да бъдем на картата на Европа и света и да има такъв урбанизъм", заяви тя.

Според Сандалска политиката спрямо туризма, за да стане по-адекватна, е необходим сериозен анализ и маркетингови проучвания - кои са ни пазарите, коя ни е клиентелата, какво целим, а не да се явяваме с една и съща визия навсякъде.

Шефът на Пампорово АД Мариян Беляков каза, че според него зимният сезон е бил спасен от системите за изкуствен сняг и видя в тях възможност туристичният отрасъл да стане още по-успешен - като зимният сезон бъде изтеглен напред.

Тази зима беше втората най-безснежна, но благодарение на това, че всички курорти разполагат със системи за изкуствено заснежаване, сезонът беше спасен, изтъкна той.

По думите му изкуственият сняг е бъдещето на зимните курорти, тъй като той е с такава структура, че е по-издръжлив на дъжд.

Най-добрата комбинация е 60% изкуствен, 40% истински сняг.

Условията според Беляков трябва да бъдат насочени към изтегляне на зимния сезон по-рано със изкуствено заснежаване.

Според него все повече българи ще предпочитат да почиват в България, а не в чужбина. Курортите трябва да се ориентират за българските туристи, каза той.

Oт Министерство на икономиката, енергетиката и туризма отчетоха ръст от 6,9% на туристите, идващи в страната ни с цел почивка. Става въпрос за посещенията, реализирани между декември 2010 - февруари 2011 или общо 412 641 визити.

Приходите от международен туризъм са се увеличили с 2,3% спрямо същия период на миналата година.

Значително са се увеличили посещенията на туристи от Румъния (113 110, ръст 9,3%), Македония (80 560, ръст 30,7%), Сърбия (47 901, ръст 28,1%), Германия (26 241, ръст 18,6%), Турция (46 029, ръст 0,8%), Русия (32 541, 11,8% ръст), Украйна (15 485, 16,4% ръст), Франция (10 583, 29,7% ръст), Израел (8 247, 25,9% ръст), САЩ (6 629, ръст 13,7%). Намаление през зимния туристически сезон 2010-2011 г. има при посещенията от Гърция - 172 845 туристи (-5.2%), Великобритания - 35 704 туристи (-3%), Италия - 13 531 туристи (-20.7%).

Основният приоритет на зимните туристически курорти през следващия сезон ще бъде инвестицията в качество на предлаганите услуги чрез осигуряване на съоръжения за изкуствен сняг с цел удължаване на туристическия сезон, както и усилията за привличане на туристи от България и от съседните държави на Балканите.

Курорти като Банско и Пампорово имат амбициите да организират различни световни състезания по зимни спортове, които ще популяризират допълнително условията за зимен туризъм в България.

Участниците в събитието бяха единодушни, че финансовата криза се е отразила негативно на традиционните туристически пазари като Великобритания и Ирландия. Визовите режими с Русия и Турция бяха посочени като друг фактор с негативен ефект върху привличането на туристи от съседните държави.