Добричлия отговаря пред съда за кражба на 400 лв. от дебитна карта

Окръжен съд – Добрич даде ход на наказателното дело срещу 44 –годишния Иван Ен. Ив. от Добрич. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 24.06.2010 г. в гр. Добрич е използвал дебитна карта и е изтеглил 400 лв. без съгласието на титуляра – 27-годишна добричлийка.

Добричлия отговаря пред съда за кражба на 400 лв. от дебитна карта
Според обвинителния акт на 24.06.2010 г. сутринта около 08.20-08.30 ч. пострадалата е оставила отключен автомобила си „Фолксваган Пасат” пред детската ясла, в която е завела детето си. В колата останала дамската й чанта, в която се намирала и дебитната карта. Няколко минути по-късно жената се върнала и установила, че липсват дамската й чанта и друга с дрехи. Пострадалата уведомила полицията и клона на банката – издател на дебитната карта, за случилото се. След няколко дни тя отново посетила банката и там я уведомили, че от картата й са изтеглени 400 лв.

Днес съдът конституира пострадалата като частен обвинител и граждански ищец и прие за съвместно разглеждане гражданския й иск в размер на 400 лв. и законна лихва от датата на деянието.

По искане на подсъдимия съдът даде ход на делото по общия ред и изслуша обясненията му. Иван заяви, че срещнал свои приятели до църква „Св.. Троица” и единият му предоставил дебитната карта с молба да изтегли парите, защото не знаел как, като му дал ПИН-кода, написан на листче. Иван заяви, че е направил услуга на приятеля си и иска да той бъде призован за следващото съдебно заседание.

Съдът изслуша и пострадалата, която разказа, че като слизала от колата пред детската ясла е видяла Иван на улицата. След като се върнала от детската ясла, и видяла колата си отключена и отворена, тя повикала полиция.

Съдът прие заключенията на вещото лице, изготвило съдебно-счетоводна експертиза за сумата, изтеглена от дебитната карата, и от вещото лице, изготвило портретна експертиза на предоставения снимков материал от охранителната камера на банката.

Съдът отложи делото за събиране на доказателства и насрочи следващото заседание за 05.05.2011 г.