Три груби нарушения при смъртната злополука в Тервел

Загиналият под калната земна маса не е имал шанс за оцеляване, коментираха от Инспекцията по труда. Припомняме, че 53-годишен мъж от Добрич беше затрупан в изкоп на 15-ти април. Според информацията на пресцентъра на Областната дирекция на МВР починалият е на 62 години, но днес беше уточнено от ДИТ, че той е роден през 1961 година.

Три груби нарушения при смъртната злополука в Тервел

При подмяна на канализационната мрежа в Тервел се свлича земна маса в изкоп с дълбочина около 3,5 метра и затрупва 53-годишен работник, който загива на място. Към момента проверката не е приключила, но е констатирано, че водомайсторът е нает на трудов договор, с дългогодишен стаж в провинилата се фирма – Инфраком ЕООД – Добрич.



Три груби нарушения са допуснати от работодателя: изкопът е бил неукрепен, в деня на инцидента не е проведен инструктаж за безопасност, а работниците на се застраховани срещу трудова злополука, което е задължително за рисковите сектори като строителството. На фирмата ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за трите нарушения, като за всяко едно от тях санкцията е до 15 000 лв.

Инфраком е подизпълнител по проект за водния цикъл на община Тервел. Взети са изключително сериозни мерки по изпълнението на целия проект, заяви директорът на Инспекцията по труда в Добрич Младен Мартинов. Всички 7-8 фирми, работещи по проекта вече са проверени, като част от тях са изпълнили предварително условията за укрепване на изкопите. Това е сторило и добричкото дружество, но след спиране на дейността й – на следващия ден след злополуката.

Загиналият работник не е имал никакъв шанс за оцеляване, тъй като срутилата се върху него земна маса е паднала като скала, заради проливните дъждове, а количеството й е между 3 и 5 кубика, коментира Мартинов. Заради липсата на застраховка, близките му ще трябва да съдят работодателя, за да бъдат обезщетени.