Ромската махала в Каварна дължи над 200 000 лв., а общината – 30 000 лв., лъсна в задочен спор с ВиК

В гневно писмо до медиите Община Каварна обвинява ВиК – Добрич за шестдневно безводие в Българево. Управителят на водното дружество контрира с искане ромите и администрацията да се издължат за консумираната вода.

Ромската махала в Каварна дължи над 200 000 лв., а  общината – 30 000 лв., лъсна в задочен спор с ВиК

„Шести ден жителите на село Българево продължават да бъдат без вода, по вина на ВиК-Добрич. Ситуацията не се е случвала в последните десет години, независимо от метеорологичните условия. Екипите на водното дружество продължават да не могат да отстранят аварията на помпена станция Болата. Следствие на тяхното нехайство, 1200 жители на най-голямото каварненско село продължават да са без вода. Детската градина в Българево също не работи, поради липсата на вода.”, се казва в писмо на пресцентъра на Община Каварна. „30 домакинства от Българево продължават да бъдат без ток, тъй като „Енерго-Про” шест дни не успява да отстрани възникналата авария, следствие на усложнената зимна обстановка.”, пишат още оттам.

200-метров захранващ електропровод към помпената станция в Българево е бил прекъснат от лошите метеорологични условия, съобщи управителят на ВиК – Добрич Юлиян Иванов. Вчера той лично е бил на място, но заради силният вятър, дъжда и острия наклон под който се намира станцията е било невъзможно електропроводът да бъде възстановен, заяви Иванов, според когото селото е без вода е два от 2 дни. В момента в района работят 2 екипа, като ВиК плаща на висококвалифицирана фирма да подмени кабела. Същевременно Енерго-Про ползва съоръженията на ВиК, за да достави ток на част от селото, каза още Юлиян Иванов. Т.е. водното дружество купува материали и плаща на специалисти да подменят мрежата, която незаконно ползва ЕРП-то – при такива проблеми разбираме колко незаконни ползватели имаме, коментира шефът на ВиК.

Юлиян Иванов призова общинска администрация – Каварна да плати задълженията си от 30 000 лв. към ВиК и да съдейства за събиране на сумите за вода от ромския квартал, надхвърлящи 200 000 лв., за да може водното дружество да закупува необходимите материали и да отстранява авариите.