Посланикът на Казахстан на първа визита в Добрич

Негово превъзходителство Темиртай Избастин е на опознавателна визита в нашия град по покана на кмета Детелина Николова.

Посланикът на Казахстан на първа визита в Добрич

Посланикът на Казахстан Темиртай Избастин е в България от 4 години. Днес той е на първо посещение в Добрич. Целта е създаване на икономически, културни и други отношения между Добрич и Казахстан. Тези възможности бяха обсъдени на среща между дипломата и кмета Детелина Николова. Темиртай Избастин заяви, че ще съдейства фирми от Казахстан да участват на агроизложенията на "Добрички панаир".



230 милиона долара е стокообменът между България и Казахстан за първите 9 месеца на миналата година, което представлява лек ръст. От нашата страна основно се изнасят козметика, хранителни стоки и продукция на леката промишленост. От Казахстан в България се внасят предимно метали.

4500 са определящите се за българи жители на Казахстан, съобщи Темиртай Избастин. Те са предимно дошли от Бесарабия през 1910 година. В две области на Казахстан в училищата се изучава български език. В страната има и село, носещо името Българка.

Кметът Детелина Николова отбеляза, че от 2003 година на два фестивала в Добрич - поп-рок конкурса "Сарандев" и "Надежди, таланти, майстори", редовно има участници и членове на журита от Казахстан.

Програмата на посланика продължава с посещение на "Старият Добрич". В 17.00 часа в Художествената галерия Темиртай Избастин ще открие изложба – фотоси от Казахстан.