„Галерия: Тъстът и тъщата на Цветанов имат 14 банкови сметки

Разследването на вестник „Галерия", което представяме днес е свързано с доходите на министър Цветан Цветанов и на това как той е успял да си закупи шест апартамента, съобщи гл. редактор на вестника Кристина Патрашкова

„Галерия: Тъстът и тъщата на Цветанов имат 14 банкови сметки

Тя съобщи, че финансите на Цветанов и семейството му преминават през тъста и тъщата му - те имат 14 банкови сметки. Всеки месец двамата правят вноски в тези сметки, които варират между 2 и 20 хиляди лева. През това време те имат средства, с които закупуват имущество за дъщерята.


 

Основно се оперира чрез Си банк. Министър Цветанов е рекордьор по пътувания, каза Патрашкова - като дестинациите са най- различни. Той демонстрира доста луксозен начин на живот, подчерта тя. Патрашкова съобщи, че ще се появи и един човек, който е дал крупен заем на министър Цветанов.

 

 От вестника казаха, че това не е добрият приятел на вицепремиера Веселин Маринов, а друг човек, който изведнъж погасявал някаква крупна сума.


По повод взрива пред редакцията Патрашкова заяви, че няма да коментира твърденията, че са се самовзривили. Съдействаме изцяло на разследващите. Имаме сериозни опасения, че нашият пазач ще бъде набеден, че е поставил бомбата. Заявявам, че ще бъдем изключително стриктни, ще следим много внимателно хода на разследването, каза Патрашкова.


Зам.- гл. редактор Явор Дачков разказа „историята на двама пенсионери от България". Васил Георгиев и Стефанка Георгиева, които са тъст и тъщата на Цветан Цветанов, които са средностатистически пенсионери. Той съобщи, че при тях са дошли хора от НАП, които са казали, че някои от фактите, които ще бъдат представени в доклада за доходите на вицепремиера, няма да бъдат представени или няма да бъдат съвсем достоверни. Проверката е от 2004 до 2009 година. На въпрос дали тези хора са готови да застанат пред съда, Дачков заяви, че се надява да направят това.

Дачков  представи извлечения от сметките на тъста на Цветанов, от което става ясно, че те са вкарвали определени суми за определен период. Много от нещата, за които Цветанов твърди, че има документ, са след закупуването на недвижима собственост. През 2007 година пенсионери са закупили апартамент в центъра на София за 30 хиляди лева. През 2008 година Цветанов купува апартаменти в кв. Изток на стойност 600 евро на кв./м, като реалната цена е 1200 евро.

От първата таблица на приходите на пенсионерите става ясно, че Георгиев има пенсия от 139 до 230 лева, а Георгиева- от 107 до 210 лева пенсия. Като приходи те са декларирали следните приходи- Васил Георгиев декларира заплата между 125 и 250 лева, жена му - само пенсията. Той е декларирал и доход от дивидент от частна фирма „Вилмах ОД" и „Вилмах" - 2790  лева за 2007 година, а през 2008- 1794 лева. Това семейство на месец е вземало общо 700- 800 лева месечно.

По отношение на разходите те са обявили - комунални услуги-от 2004 до 2008 година - по 1800 и 2008 година- 2040 лева.
Приходите на семейство Георгиеви от 2004 до 2009 са 83608 лева, разходите им - 36528 лева. Около 47 хил. лева са спестени от 2004 до 2009 година.

Третата таблица е за вноските, покупките и т. н. Двамата пенсионери имат общо 14 банкови сметки. Те са купили: 2007 година апартамент на „Г.М Димитров" за 36 хиляди лева, като е ясно, че цената „трябва да се умножава поне пет пъти", купуват гараж , правят дарение от 30 хиляди лева, вноските от 2005- 2009- варират между 10 и 60 хиляди лева, което е над 200 хиляди лева.

Патрашкова представи едно искане от страна на Цветанов, в което тъста и тъщата правят дарение на Цветанов от 30 хиляди лева. То  е  за ремонт на вилата на Цветанов  в село Шума. Има нещо съмнително в това дарение, каза Патрашкова, не е посочена датата на сключването на този договор, което означава, че може да е положен само един подпис пред нотариус, без да са давани парите. Ирина Алексова разследва доходите, а тя е разследвана от свои колеги за източване на ДДС.
Дачков  посочи още, че за една година пенсионерите са спестили 150 хиляди лева, в друга година- 200 хиляди лева. По повод проверката на имотите на Цветанов от страна на НАП има натиск и затова това проучване се проточи четири години, подчерта Явор Дачков.

Г-н Кокинов трябва да започне разследване на внезапното забогатяване на един обикновен чиновник, който е получавал не повече от 1000 лева, става милионер и „пътува по - често от Надежда Михайлова", каза Дачков.
Проверката на имотите на Цветанов не е дребнотемие, заяви Патрашкова, това засяга горните етажи на властта. Според журналистите, Цветанов поставя под ударите на закона родителите на жена си.
Дачков каза, че това са битови сметки „ние не знаем сметките на Цветанов, може да има и скрити". Той зададе въпросът, защо премиерът не е попитал Цветанов как така носи скъпи дрехи, летува на луксозни курорти, купува си луксозни апартаменти, а уволни човек от здравната каса, за който имаше само съмнение за корупция. Много хора казват, че Борисов не може да се раздели с Цветанов, защото държал структурите на ГЕРБ. Но без Борисов няма ГЕРБ, те двамата си знаят „кирливите ризи" и затова се пазят, Цветанов държи финансите на ГЕРБ", заяви Явор Дачков.
\
От вестника представиха и списък с командировките на вицепремиера, в които има частни командировки до Австралия и САЩ.