БЧК обяви национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България

Дарения за бежанци могат да бъдат направени във всеки офис на Български червен кръст (БЧК) в страната. Това каза по време на пресконференцията относно стартирането на Национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България, Христо Григоров, председателят на БЧК.

БЧК обяви национална благотворителна кампания в подкрепа на бежанците в България

На пресконференция с участието на Христо Григоров - председател на БЧК, Васил Маринов – зам.-министър на вътрешните работи и зам. - началник на Националния оперативен щаб, в присъствието на Генералния директор доц.д-р Красимир Гигов, Българският Червен кръст откри кампания за набиране на финансов ресурс за осигуряване на хуманитарна помощ за непрекъснато увеличаващия се брой чужденци, търсещи убежище и сигурност на територията на нашата страна.



Тя се организира в подкрепа на усилията на държавните институции за преодоляване на кризисната ситуация  и осигуряване на хуманитарна подкрепа от първа необходимост за стотици бежански семейства, останали без дом и препитание.

Информация за усложнената обстановка в страната и за нуждите на хората в центровете за настаняване, за начините за набиране на средства и за обществения контрол по тяхното усвояване участниците в пресконференцията научиха от зам.-министъра на вътрешните работи и зам. - началник на Националния оперативен щаб, Васил Маринов.

Банковата сметка за дарения от граждани и фирми в лева е: БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, BG06UNCR76301000030265, UNCRBGSF. Всеки може да дари 1 лев със  SMS НА 1466 за всички мобилни оператори или пък онлайн на сайта на БЧК на линк http://www.redcross.bg/help_us/how_to_help.html

„Няма да върнем абсолютно никой желаещ да помогне. Този, който желае да даде бебешки дрехи, памперси, играчки, дрехи може да го направи. Всички дарения ще бъдат насочени към бежанските лагери. Убеден съм, че тази кампания ще даде възможността всички заедно да може да помогнем на тези хора”, заяви още Христо Григоров.

„Досега имаме 1 110 лв., от които 1 000 лв. са от Константин Стефанов Стамболов. Вече са активни и трите мобилни оператори, като на номер 1466 с един смс, всеки може да дари 1 лев. Активирано е и онлайн дарение на сайта на БЧК. Даваме доста голяма палитра от възможности, за да може българският народ да се включи и помогне”, посочи Христо Григоров. По думите му, събраните средства ще бъдат насочени към Националния щаб. „Този щаб беше създаден със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски на 20 август. Решение за средствата ще се взима на базата на нуждите.

Обстановката е толкова динамична, че не знаем колко хора ще дойдат. С тези средства ще открием хранителни шалтери в тези щабове, за да може поне веднъж на ден тези хора да получават топла храна. Най-важното, което направихме е по повод на това, че получихме молба от премиера Орешарски - БЧК да задейства Международната централа в Женева. Там има специални фондове за аварийни ситуации и вярвам, че ще успеем да защитим позиция, така че тези фондове да бъдат отворени. Ако тези фондове се отворят, в рамките на 72 часа България ще започне да получава помощ по линия на Федерацията ни”, заяви Григоров.