Екстрадират обвинен, че е принудил 19-годишна добричлийка да проституира в Германия

Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест и предаване на Севдалин А. от Добрич на германските съдебни власти. 28-годишният мъж не е оттеглил даденото на 10.02.2011 г. съгласие доброволно да бъде предаден. В последната си дума днес отново заяви желание да бъде изпратен по-бързо.

Екстрадират обвинен, че е принудил 19-годишна добричлийка да проституира в Германия
Адвокатът на подсъдимия също помоли да бъде уважено направеното от прокуратурата на германския град Брауншвайг искане. Защитникът изтъкна, че не са налице предпоставки то да бъде отказано и предвид съгласието на неговия подзащитен.

Пресцентърът припомня, че срещу Севдалин А. е издадена Европейска заповед за арест по наказателно производство за сводничество и трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Престъплението е извършено в периода 01.06.2010 г. – 26.08.2010 г. В Европейската заповед за арест е посочено, че в съучастие с друга българка, Севдалин А. е превел 19 годишна добричлийка до гр. Брауншвайг с фалшиво обещание да й намери работа в кафене, където да получава заплащане до 1000 EUR на ден. Той й взел личните документи и с побой я принудил да работи като проститутка. Приходите от тази дейност били събирани от другото лице и предавани на Севдалин А. 19-годишната получавала само храна и можела да напуска жилището, придружена от другата обвиняема по делото. Севдалин А.. заплашвал девойката, че ще я убие и нарани. Престъплението се наказва по немския Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 15 години.

Днес Добричкият окръжен съд потвърди взетата спрямо Севдалин мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване на издаващата Европейската заповед за арест държава. До тогава той да пребивава в Затвора Варна, разпореди съдът.