Утвърдиха маломерни паралелки в 3 добрички училища

По искане на директорите на СОУ „П. Р. Славейков”, ПМГ „Иван Вазов” и СУ „ Г. С. Раковски” в Общински съвет беше внесена докладна записка за утвърждаване на маломерни паралелки. Искането вече е получило одобрение от шефа на Регионалния инспекторат на МОН.

Утвърдиха маломерни паралелки в 3 добрички училища

Писмен документ на сесията беше представен само от директора на „Славейков”, който уверява, че маломерната паралелка от 10 ученици, записани в чуждоезиков профил на подготвителния 8-ми клас, няма да утежни общинския бюджет, защото училището може да си позволи да я финансира само. Според Гинка Василева – общински съветник от квотата на БСП, същото се отнася и за Спортното училище, което има стабилен бюджет. Там в пети клас има 15 деца, при изискуем минимум 18, а в двете паралелки в осми клас са се записали 37 ученици, при норматив от 44.



Проблемна се оказа Математическата гимназия. Досега там съществуват 3 маломерни паралелки в Х, ХI и ХII клас. Новото предложение е да бъде разрешен по малък брой ученици в профил Информационни технологии на IХ клас – 14 вместо 18 и в двете паралелки на петокласниците – общо 38 деца, вместо 44. Според Гинка Василева в гимназията има напрежение от миналата година. Отправени са били запитвания към КНСБ, чийто регионален координатор е съветничката, защо авансът и заплатите на учителите закъсняват. Преподаватели, които нямат пълна катедра получават пълни заплати, показала справка на синдикалистите. Василева предложи ОбС да анализира всяко училище поотделно и тогава да взема решение относно маломерните паралелки.

Според зам.-кметът Камелия Койчева отказът едва ли ще напълни бюджетите им. по-скоро ще доведе до съкращения на учители. Тя подчерта за пореден път, че децата са намалели с 50% от 9 години насам. Дори в МОН предвиждали да въведат изискуем минимум от 12 деца в паралелка.

Съветниците се съгласиха и в трите училища да има маломерни класове. По предложение на Постоянната комисия по икономика и земеделие бе взето решение за създаване на експертна работна група, която да анализира състоянието на училищата и да определи общинската образователна политика в рамките на закона. Галин Господинов от ГЕРБ предложи групата да подготви проект за правилник за публично-частно партньорство с бизнеса.