Гладна стачка обявява Димитър Платиканов, ако до 15 дни не спре строежът на депото край Стожер

Оставка на съветниците от община Добричка и кметовете, както и на Детелина Николова, поискаха жители на селата Стожер и Дончево, които протестираха днес в Добрич. Двама от тях ще подкрепят Платиканов - председател на инициативния комитет „Бъдеще за Стожер” в гладната стачка. Те ще издигнат и палатков лагер пред сградата на община Добричка, откъдето започна протестът днес.

Гладна стачка обявява Димитър Платиканов, ако до 15 дни не спре строежът на депото край Стожер



За разговор с протестиращите излязоха зам.-кметовете Дико Иванов и Тошко Петков.
Обхватът на Натура 2000 не е в правомощията на общината, заяви Петков в отговор на нападките на Платиканов, че нарочно е допуснато изменение в екологичната система, за да се изведе теренът край Стожер, предвиден за депо от защитената зона. Те изслушаха опасенията на протестиращите, че въздухът, водата и почвата в селото ще бъдат замърсени, а при евентуални размествания на земните пластове това ще се отрази и на околните села. Стожерци бяха категорични, че не искат депо на своя територия.




Всички въпроси касаещи изграждането на депото в Стожер са били предмет на обсъждане в ОбС и всяко едно решение във връзка с избора на мястото още през 2005 – 2006 г. и всички последващи действия са били единствено и само със санкция на местния парламент, заяви Дико Иванов. Той припомни, че тогава е имало и публично обсъждане на влиянието на проекта върху околната среда в село Стожер. Това е била единствената и реална възможност за възражения. В протокола от публичното обсъждане няма изразен протест.



Присъстващите контрираха, че не са знаели за това обсъждане.  Тошко Петков поясни, че не община Добричка, а община Добрич е възложител на строителството на депото, чрез отстъпено право на строеж от останалите 8 общини, които участват в проекта.


В момента има заведени 2 дела от „Бъдеще за Стожер” срещу решения на ОбС Добричка, но те не спират строежа на депото за битови отпадъци.


След митинга пред община Добричка, протестиращите се преместиха пред градската община с викове ”Оставка!” за кмета Детелина Николова. Тук Димитър Платиканов заяви, че е сезиран за конфликт на интереси, защото екологът на общината е участвала в проекта за депото. Той съобщи, че по-късно ще разполага и с името й.


Предстои регистрация на национално сдружение на нежелаещите депа на тяхна територия. Решение за това е взето в събота на среща между представители на 32 регионални сдружения в село Баня, край Разлог, съобщи Платиканов. Избран е 9-членен управителен съвет на новосформираната организация.


Припомняме, че Проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич“ включва изграждането на регионално депо Стожер, довеждащата до депото инфраструктура и две претоварни станции – Балчик и Тервел.
В периода на строителство на регионалното депо като основен елемент на системата ще бъдат изпълнени следните дейности:
- усвояване на основна площадка за всички предвидени клетки и съоръжения;
- изграждане на първа клетка на площ от 30 030 м2, с обем 240 000 м3 и капацитет за депониране на 240 000 тона отпадъци;
- изграждане на площадкова инфраструктура и оборудване;
- изграждане на собствен водоизточник;
- изграждане на инсталация за сепариране на материали за рециклиране с капацитет 41200 т/год.;
- изграждане на съоръжение за компостиране с капацитет до 15000 т/год.,
- изграждане на съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет до 70 т/час, 15000 т/год;
- изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци с капацитет съгласно издаденото комплексно разрешително 255 т/год.
Планиран е период на експлоатация на депото от 30 години.

Бенефициент по проекта е Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Тервел, Община Каварна, Община Балчик, Община Шабла, Община Генерал Тошево, Община Крушари, Община Никола Козлево и СНЦ „Управление на отпадъците - Регион Добрич".

Стойността на целия проект е 38 877 375,67 лв.

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ, одобрена от ръководителя на Управляващия орган възлиза на 36 933 506,89лв.
 от които 85% в размер на 31 393 480,85лв. от ЕФРР и 5 540 026,04лв. национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България,  а 1 943 868,78лв ще бъде собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ще ползват бъдещото регионално депо.

След проведената процедура по ЗОП на 13.06.2013г. е сключен договор за изпълнение на строителството на РД Стожер с Обединение "Депо Добрич 2013", с водещ партньор „Станилов" ЕООД. В състава на обединението влизат още италианската фирма „Данеко импианти", „Пътно строителство" АД, гр. Добрич и „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения", гр. София.
Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е 12 967 890,29 лв. без ДДС с включени провизорни суми (непредвидени разходи върху СМР). Срокът за изпълнение, съгласно подадената оферта, е 48 седмици, от които 22 седмици за изпълнение на СМР и 26 седмици - период за съобщаване на дефекти.
Строителния надзор на обекта ще бъде изпълняван от Обединение „НСН Стожер 2013“, в което влизат „Контрол 21“ ООД и „Стройнадзор – НСН“ ООД. Стойността на договора за изпълнение на независим строителен надзор е 598 895,00 лв. без ДДС.

Припомняме, че фирма Станилов е изпълнител и на депото край Силистра, което изглежда така: