Освещават нов православен храм в Тошевско

В рамките на един месец ще бъде осветена втора църква в Община Генерал Тошево.

Освещават нов православен храм в Тошевско

След като на 2 юни в село Василево бе осветен храм "Св. Еразъм Охридски", тази събота (29 юни), когато Българска православна църква почита Св. Петър, в село Люляково ще се освети православен храм, носещ името "Св. Апостоли Петър и Павел".



Първа копка за изграждане на християнката църква е направена през далечната 2001 година, но основните стрителни работи стартират през 2012 година. Църквата се простира на около 100 кв. м. площ, а сумата за нейното изграждане надхвърля 90 000 лв. Сред множеството дарители е и Община Генерал Тошево, която участва със своя  лепта в благородното начинание. Значителни финансови средства за храма са постъпили и от Агенция по вероизповеданията към Министерски съвет.   

Празничният за село Люляково ден ще започне в 7.30 часа. В 8.00 часа се очаква Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил да открие тържествената света литургия по освещаване на християнското здание. На присъстващите ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие. От местното църковно настоятелство посочват, че на церемонията по освещаване на храм „Св. Апостоли Петър и Павел” са поканени всички дарители, кметския екип на Община Генерал Тошево, жители и гости на селото.