Книга за евразийските корени на българите представят в галерията

Община град Добрич кани гражданите на представяне на книгата „Древните българи в лингвистичния, културния и исторически контекст на евразийското пространство“ от Албина Г. Хайруллина-Валиева на 28 май 2013 г. от 16.00 ч. в Художествена галерия. На премиерата на книгата ще присъства и Иван Станчов – потомствен български дипломат.

Книга за евразийските корени на българите представят в галерията
Албина Г. Хайруллина-Валиева е родена в Татарстан – древната Волжка България. Доктор е  на филологическите науки в Института за език, литература и изкуство „Г. Ибрахимов“  при Академия на науките на Република Татарстан. Тя е експерт на Евразийския център за международни изследвания при Федералния университет в Казан. През 2009 г. д-р Хайруллина провежда пост-докторско изследване във Факултета по хуманитарни и социални науки при университета Алгарве, Португалия.
 
Изследователският й труд получава висока оценка от научния съвет на университета. През 2011 г. това изследване е издадено на английски език в България от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Идеята  и подкрепата да се преведе и издаде монографията и на български език е на г-н Иван Станчов – дипломат, приятел и родственик на авторката.

Монографията „Древните българи в лингвистичния, културния и исторически контекст на евразийското пространство“ е важен етап от развитието на изследователската дейност за общобългарската народност. Целта на монографията е да се очертаят широки алтернативни насоки за изследвания на древните исторически и филологически източници, свързани с историята на Евразия. Обхватът й открива нови хоризонти за изследвания, като разширява диапазона  на информацията не само за специалистите, но и за широката публика.

Входът на премиерата на книгата е свободен.