Ромската общност празнува днес

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият цигански конгрес с участието на представители от 30 държави. От България е участвал учителят от Сливен Димитър Големанов.

Ромската общност празнува днес
Целта на конгреса е да се обединят усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация. Конгресът учредява Международният ден на циганите (International Roma (Gypsy) Day).

На форума са приети общи цигански химн и знаме. За химн е взета песента „Джелем, джелем“ (Бродих, бродих) на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение (чакра).            

Кръгла маса на тема ”Ромите – проблеми и пътища за решаването им” – с участието на ромски НПО и активисти на ромската общност в Добрич и региона ще се състои днес от 13 часа в Общински младежки център.

От 14 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Васил Левски в памет на ромите жертви на Холокоста и загиналите роми в Първата и Втората световни войни.

Тържествен концерт с участието на всички танцови състави и оркестри при НЧ „Романо дром – 2002 г.” започва от 15 часа на сцената на Младежкия дом. Ще бъдат отчетени резултатите от конкурси за рисунка, фотография, стихотворение и есе на тема “ Аз и моето бъдеще ”, съпътствано от награждаване на победителите. Ще бъде връчена Голямата награда за принос в  развитието на ромската  общност в Добрич. Следва награждаване на постигналите най-добри резултати през изминалата година танцьори и музиканти. В заключение на празника, от 16.30 часа, на същата сцена ще се проведе конкурс “Мис РОМА – Добрич”.