Започва работа по водния цикъл, публикуват улиците, които са включени на сайта на общината

Очаква се в началото на април да приключат съдебните процедури за строителния надзор по проекта, за да започне същинската работа по подобряване на водния цикъл на Добрич. Освен намаляване на водните загуби, той ще донесе по-високо качество на водоснабдяването и възможност за бъдеща рехабилитация на уличната мрежа, заяви кметът Детелина Николова.

Започва работа по водния цикъл, публикуват улиците, които са включени на сайта на общината
С техническата помощ, която осигурява Оперативна програма „Регионално развитие” да се подготвят и работните проекти за рехабилитация на улиците. За тях ще се привлекат средства през следващия програмен период – след 2014 г.

Строителството трябва да приключи до края на следващата година, а разплащането по проекта е до края на 2015  г. Малко над 80 км водопроводна мрежа ще бъде подновена с изпълнението му, припомни Николова. Ще се реконструира пречиствателната станция за отпадни води в село Врачанци.

В близките седмици на сайта на общината ще бъде публикувана пълната информация за улиците, които ще бъдат разкопани за подмяна на ВиК-мрежата, териториалното зониране и изпълнителите. Предвиждат се срещи с превозвачите, защото ще се наложи промяна в транспортната схема на града, както и с ВиК-дружеството, за да се намалят неудобствата на гражданите, свързани с мащабната инвестиция.

Трудности ще има, но трябва да бъдем търпеливи, защото с тази инвестиция очакваме скокообразно да се подобри проблема с водоснабдяването на нашия град и това е само първият етап – първа фаза на проекта. Надяваме се да имаме сили да продължим работата по водния сектор и в следващия програмен период, каза още Детелина Николова.
 
Добрич Онлайн припомня, че миналата седмица правителството в оставка разреши ползването на безвъзмездна помощ за реализиране на проекта (виж тук).