Омбудсманът отговори на подписката на шабленци за водата

Във връзка с подписката на жителите на община Шабла за намаляване цената на водата и подобряване качеството на В и К услугите, от Омбудсмана на Република България се получи отговор, в който става ясно, че Константин Пенчев е изискал подробна информация от ВиК Добрич.

Омбудсманът отговори на подписката на шабленци за водата
От дружеството е дадено разяснение, че в град Шабла много малка част от жителите ползват услугата отвеждане и пречистване на отпадъчните води, която е общо 36 стотинки на кубик, като голяма част от жителите на общината заплащат само за услугата – доставяне вода на потребителите - 2,01 лв/куб.м.
 
Посочените цени са без ДДС и са в сила от 01.08.2012 година. Подаването на вода към потребителите се извършва помпажно, като почти половината от разходите на дружеството са за електроенергия.
 

Водопроводните системи и съоръжения, водоснабдяващи населените места на община Шабла са въведени в експлоатация през 1955 година. Водопроводите са изградени предимно от азбестоциментови тръби. Гумените уплътнители на връзките на тръбите, които са на всеки 4 метра са силно износени и аварират много често. Общата дължина на водопроводите в община Шабла е 269,9 км. По-голямата част от водопроводите са разположени в скалисти терени и водата от авариите не излиза на повърхността, а постъпва в пукнатините на скалите. Това са основните причини за големите загуби на вода  по водопроводните системи.
 
От 01.01.2012 г. до 30.11.2012 г. по междуселищните (довеждащите) водопроводи са отстранени 123 аварии, а по разпределителната (селищна мрежа) и сградни водопроводни отклонения – 154 аварии.
 
Ритмичното водоснабдяване на потребителите се нарушава при отстраняване на аварии по водопроводите, помпите или ел. оборудването на помпените станции и прекъсване на ел. захранването на помпените станции.
 
„Водоснабдяване и канализация” ЕООД - Добрич експлоатира и поддържа В и К мрежите и съоръженията на територията на цялата област. В област Добрич не е въвеждано режимно водоснабдяване, което според становището на дружеството показва, че същото изпълнява задълженията си.
 
Отчитането на консумираната вода се извършва по показанията на водомерите, а не на база.
 
През зимните месеци, когато водомерните шахти са зазимени, отчитането се извършва съгласно чл. 21, ал. 3 от Общите условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите, утвърдени с  Решение № ОУ – 56 от 03.07.2006 г. на ДКЕВР. Съгласно посочена разпоредба в междинните периоди  между два отчета  В и К – операторът ежемесечно начислява количество изразходвана вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета. След отчитането на показанията на водомерите, количеството вода се изравнява в съответствие с реалното потребление.
 
От дружеството са информирали Омбудсмана, че поради некоректни потребители, към настоящия момент просрочените задължения са в размер на 156 560 лв.
 
Твърденията за влошаване качеството на питейната вода не се приемат от оператора. Приложени са протоколи от изпитване на водни проби от всички населени места на община Шабла, които доказват, че питейната вода в района е с нормални за консумация питейни качества, пише още Омбудсмана на Република България Константин Пенчев.