Антония Първанова: Баста на чалгата!

В Европейския парламент се проведе дебат за корупцията, неправомерното използване на средствата на ЕС и влиянието върху процеса на вземане на политически решения.

Антония Първанова: Баста на чалгата!

Във връзка с този дебат евродепутатът Антония Първанова заяви, че злоупотреба с европейски средства в България, пък и другаде, се наблюдава не само, когато средства са насочени към корупционни схеми, но и в случаите, в които те биват разпределяни за дейности, нямащи нищо общо с достигането на европейските ценности и идеали.

Тя цитира два примера пред ЕП, масово коментирани в България.

Първият от тях е свързан с разпределението на 14 милиона лева за промотирането на европейски програми. Тези пари ще бъдат разпределени без провеждането на обществена поръчка или предоставянето на ясна информация, критерии и гаранции.



Вторият пример е свързан със скандалното финансиране на "Пайнер медия” по ОП "Конкурентоспособност" на обща стойност 3 милиона 200 хиляди лева.

"Тук изникват три въпроса. Първият е свързан с избора на неподходяща медия, която да бъде финансирана с европейски средства предвид факта, че тя е известна с разпространението на музикален стил със съмнителни ценности, вулгарни и сексуални послания и наложи на едно цяло поколение млади българи пошли и изкривени стандарти за култура и ценности.

 

Вторият въпрос е защо се отпускат пари по програма конкурентоспособност на медия, която е  монополист в този специфичен пазар на поп фолк музика?

 

Третият въпрос, който няма как да не си зададем, е дали ПР машината на ГЕРБ не се опитва да подпомогне промотирането си в медия, която така или иначе обслужва партийните интереси през последните 4 години?

Този проект предизвика бурен отзив във всички среди и сред представителите на културата, но най-тъжно и обидно звучат заглавията на едни от най-реномираните европейски медии  -  „Франс прес”, че похотлив български поп фолк жанр получава евро финансиране, а убийствено ироничният коментар на ББС е, че страната ни финансира медия, която използва предимно сексуални символи, разголени жени и гангстерски норми на поведение, за да промотира българската музика.

Как бих могла да обясня на Европейските си колеги, че парите на данъкоплатците в техните държави, пък и в България се използват целесъобразно, когато те ме питат, дали един ден България няма да финансира и порно индустрията, защото и тя създава работни места? Абсурдно е, че всичко това се случва, когато се обсъжда Европейската многогодишна финансова рамка и България се опитва да договори по-голям финансов пакет за следващите 6 години.", заявява добричлийката.

Време е за смяна на чалгата в културата, живота и политиката, баста на чалгата, призовава евродепутатът Антония Първанова.