От днес тече информационната кампания за саниране на жилища с евросредства

На пресконференция днес в Добрич, Министерство на регионалното развитие и благоустройството официално постави началото на информационна кампания по проект „Енергийно обновяване на българските домове”.

От днес тече информационната кампания за саниране на жилища с евросредства

В нея взеха участие Детелина Николова, кмет на община Добрич, Десислава Йорданова, директор на Дирекция „Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), координаторът по проекта от общината, както и представител на Фонда за жилищно обновяване.


 

Целта на информационната кампания, която стартираме днес в Добрич, е да успеем да запознаем повече хора с предимствата и възможностите на проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Стремежът ни е да сме в услуга на гражданите, да успеем да им помогнем с експертни консултации и съвети, така че да ги активизираме и да улесним максимално процеса по кандидатстване по проекта.'', каза Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

 

Информационни дни по проекта в Добрич ще се проведат от 29 до 31 октомври 2012 г. на пл. „Свобода“, пред административната сграда на общината от 15 до 19 часа.


„ Намаляването на разходите за енергия над 50 %, удължаването на живота и експлоатационната годност на сградите, както и повишаването на цената на имотите са само част от предимствата на проекта.”, допълни Десислава Йорданова.

 

За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса, чрез предоставяне на заеми и банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от бюджета за обновяване на съответната сграда или блок секция.

 

Основните критерии, на които трябва да отговаря сградата, са: да е многофамилна жилищна и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от разгънатата застроена площ се заема от апартаменти и която е с 6 или повече обособени самостоятелни обекти с жилищно предназначение съответно на 3 и повече етажа; сградата да е проектирана преди 26 април 1999 г. и да се намира в град Добрич.