Енерго-про монтира платформи за щъркелови гнезда в Добричко

Специалисти на "Енерго-про Мрежи" монтират платформи за щъркелови гнезда върху електрически стълбове на територията на област Добрич.

Енерго-про монтира платформи за щъркелови гнезда в Добричко

Екипите на компанията, със съдействието на орнитолог от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), монтираха 3 платформи в село Котленци, община Добричка.


 

До края на годината ще се монтират общо 20 платформи на територията на областта. Поставянето им върху стълбовете започна след есенната миграция на птиците и ще продължи отново през следващата година, преди пролетната миграция.

 

Белият щъркел е един от двата защитени видове щъркели, които през последните 30 години все по-често разполагат гнездата си върху съоръжения на електроразпределителната мрежа.Често гнездата стават толкова големи, че долните им клони достигат проводниците, предизвикват късо съединение и изгарят. Поставянето на щъркеловите гнезда на платформи защитава птиците от попадане под напрежение и запазва популацията им. По този начин се предотвратява и възникването на аварии по електроразпределителната мрежа и прекъсване на електрозахранването на клиенти на компанията.