Бихме Германия, на 1/2-финал сме!

Волейболните ни национали разбиха Бундестима с 3:0 гейма

Бихме Германия, на 1/2-финал сме!
Волейболните ни национали продължават блестящото си представяне на Олимпиадата в Лондон и вече са на 1/2-финал! "Трикольорите" елиминираха Германия след успех с категоричното 3:0 гейма (25:20, 25:16, 25:14) и им предстои сблъсък с Русия. Спорът за класиране на финала ще бъде в петък.

Двубоят на нашите с Германия се игра пред близо 12 000 зрители в зала "Ърлс Корт" и продължи 71 минути игра. С постигнатия знаменит успех България за първи път от 32 години насам си осигури място сред четирите най-добри отбора на Олимпийски игри!

Избраниците на Найден Найденов започнаха отлично срещата с Германия. Първата точка в мача беше в наша полза, направи я Тодор Алексиев и именно той застана на сервис, след който последвата серия от 5 безответни точки за "трикольорите". Преднината на България набъбна до 12:6 след две страхотни блокади на Николай Николов. Центърът продължи с отличната си игра и с атака направи 13:7. Авансът ни от 5 точки се запази и до 16:11, когато Тодор Скримов направи добро отиграване. Последва нова успешна атака на Алексиев за 17:11. Постепенно Германия намали изоставането си до 18:21 след грешка от сервис на Николай Николов и контраатака на Маркус Бьоме. Разликата се запази до 23:20, след което "трикольорите" взеха гейма с 25:20 след сервис в аут на разпределителя Симон Тишер и силна контраатака на Цветан Соколов.

Германците започнаха втория гейм много надъхано, като очевидно целяха да изравнят резултата. Съперникът ни успя да дръпне с 4:2 след атака в аут на Тодор Скримов и ас на Георг Гроцер. Последва равенство при 6:6 след грешка от сервис на Маркус Бьоме и отлична блокада на Николай Николов. Разликата леко нарасна при 10:8 след носена топка на германския посрещач Денис Калиберда. Резултатът стана 13:10 след грешка в атака на Георг Гроцер. Страхотната игра на нашите продължи и второто техническо прекъсване дойде при 16:11 след чудесен флот сервис на Тошко Скримов, което изненада немците. Последва обаче серия от 3 поредни точки за Германия и това накара Найденов да вземе прекъсване. Пайп на Скримов и хитра атака на Соколов върна добрата ни преднина - 19:15. След това Николай Николов отчая Гюнтьор с единичен блок, за да стане 21:16 в наша полза, а след взетата почивка от Хайнен българското шоу продължи. Добра игра в защита и четири поредни отлични атаки доведе до затварянето на втория гейм при 25:16 след контраатака на Николов и блокада на Соколов.

Третият гейм стартира равностойно до 3:3, след което нашите поведоха с 5:3 след носена топка на Маркус Поп и атака в аут на Георг Гроцер. Въпреки прекъсването за Витал Хейнен, разликата нарасна до 7:3 след ас на Соколов и блокада на Виктор Йосифов, и 8:4 след силна атака от втора линия на Соколов. Предимството продължи да расте до 13:6 след блокада на Соколов и две успешни атаки на Тодор Алексиев и 16:8 след поредна атака на Соколов. Последваха две грешки на германците в посрещане и атака в аут на Георг Гроцер и 19:8. Българските волейболисти заиграха спокойно до 23:13, след което спечелиха гейма с 25:14 след бърза атака през центъра на Ники Николов, а с това и мача с 3:0 гейма.

Най-полезен за България отново беше Цветан Соколов със страхотните 22 точки (3 блока, 1 ас и 58% ефективност в атака), а Тодор Алексиев (2 аса, 60% ефективност в атака) и Николай Николов (4 блока, 1 ас и 86% ефективност в атака) завършиха с по 11 точки за успеха.

Волейболните ни герои със сигурност ще играят още два мача на турнира в Лондон, тъй като дори при загуба от Русия ще участват в мача за бронза.