С поднасяне на цветя и духова музика Добрич отбеляза рождението на кап. Димитър Списаревски

С поднасяне на цветя и духова музика Добрич отбеляза рождението на кап. Димитър Списаревски
Днес се навършват 96 години от рождението на кап. Димитър Списаревски, отдал живота си за България.

Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г.

 

Днес, в 11.30 часа, много родолюбиви добричлии положиха цветя на паметната плоча на героя в нашия град - на сградата на НТС, под съпровода на патриотични песни в изпълнение на Духовия оркестър.

 

Саможертвата на родения в Добрич Димитър Списаревски е един от най-ярките примери за патриотизъм в българската история. На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище. Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Това е първият му въздушен бой. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина.

 

Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му признати три въздушни победи.

 

Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.

 

p7190006_600

 

p7190001_600_01

 

p7190002_600

 
p7190004_600_02 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+