96 години от рождението на Димитър Списаревски

96 години от рождението на Димитър Списаревски
Роденият в Добрич Димитър Списаревски е български летец-изтребител, който загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Димитър Списаревски е роден в Добрич на днешния ден - 19 юли, през 1916 година.

След Ньойския договор от 1919 г., градът остава в териториите, предадени на Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, семейството на Списаревски последователно се мести в Лом, Белоградчик и София.

На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище.

Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Това е първият му въздушен бой. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал.

Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина.

Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му признати три въздушни победи.

Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.

Улица в родния му Добрич носи неговото имо.

На паметната плоча на героя в Добрич - на сградата на НТС, днес, в 11.30 часа, ще бъдат поднесени цветя от родолюбиви граждани.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+