Данък нива; Бум на жалбите за развалени манджи; Ощетяват ни с безплатните лекарства...

Това са част от темите, намерили отражение в ежедневната централна преса този вторник

Данък нива; Бум на жалбите за развалени манджи; Ощетяват ни с безплатните лекарства...
В. МОНИТОР

„Шофьори на градус ни возят до морето”

Карат без колани, с превишена скорост и с махмурлук от предната вечер
Проверките на автобусите ще продължат през цялото лято.

„Бум на жалбите за развалени манджи”

100 кг храни конфискувани от началото на сезона
Оплаквания за манджи с изтекъл срок на годност и за храни без необходимите етикети най-често получават експертите от агенцията по безопасност на храните на горещия потребителски телефон, който работи 365 дни в годината, съобщиха вчера за „Монитор” от ведомството. Освен това хората се оплакват от хигиената в заведенията и от продажбата на продоволствия на неподходящи места, уточняват от ведомството.

В. ТЕЛЕГРАФ

„ПЪПКАТА КОМШИЯ НА ШУМАХЕР”

Има 2 дка земя и вила в Теул cюp мер на стойност поне €1,5 млн,

„ПРЕЗИДЕНТЪТ ВОДИ 30 БИЗНЕСМЕНИ В БЕРЛИН”

30 души бизнес делегация ще заведе президентът Росен Плевнелиев със себе си в Берлин.

В. СТАНДАРТ

„Данък нива”

Лев на декар искат да събират кметовете
Данък "нива" поискаха кметове. Земеделските земи са единствената недвижима собственост, която не се облага, мотивират се те. Общинарите са пресметнали, че ако налогът е един лев на декар, в касите им ще влязат 19 милиона лева.

„Кредит за плазма глътна кола”

Стокови заеми тормозят българите, взеха дискотека заради ремонт
След вземането на жилища заради непогасени кредити частните съдия-изпълнители преминаха и към покъщнината заради забавяне от страна на клиентите на вноските им по малките стокови заеми. В момента те тормозят повече българи, отколкото кредитите за жилища.

В. 24 ЧАСА

Заради честите валежи  и жегите 100 пъти повече комари в Русе

И опасният тигров вид засечен по Южното Черноморие
100 пъти повече са комарите у нас това лято в сравнение с миналата година, съобщиха от русенската лаборатория. Причините са валежите и високите температури.
Засега хапят традиционните видове кулекс пипиенс и анофелис, които в повечето случаи са безопасни.

От свирепия тигров комар обаче също са засечени отделни екземпляри, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен инспектор в Министерството на здравеопазването. Следите им водели към Южното Черноморие. Тигровият комар носи 22 вируса, но най-опасни са западнонилската треска и вирусът чикунгуня, от който се умира.

Попове бранят с декларация архонтството

Свещениците от пловдивската епархия приеха декларация в за щита на митрополит Николай и неговата позиция за архонтството. Това стана на конференция, свикана от него в новия храм "Преображение Господне" в пловдивския район "Тракия" вчера.

Преди 2 седмици там бизнесменът Петър Манджуков бе обявен от Пловдивския митрополит за "първи архонт на Пловдивската църква".Решението предизвика поредната хулна, клеветническа и безцеремонна кампания срещу свещеноначалието на Българската православна църква, се казва в декларацията. Подписалите я свещеници смятат, че изцяло спекулативно и безпочвено се очерня награждаването на Манджуков, а с него и решението на Светия синод да узакони тазицърковна титла.
 
В. ДУМА

Касата ни ощетява с безплатните лекарства

Здравната министърка пак обеща поевтиняване

Редът за отпускане на заплащаните от държавата медикаменти за домашно лечение на болести нарушава правилата на конкуренцията и ощетява пациентите и аптеките. Това се посочва в решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), взето след жалба на Българския фармацевтичен съюз срещу изискванията на
наредба за условията, при които аптеките отпускат лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Родители против Закона за детето


Този проект няма място в парламентарната зала. Това пишат в декларация от онлайн-родителски комитет в защита на родителите до премиера Бойко Борисов с копие до социалния министър Тотю  Младенов. Родителите заедно с няколко неправителствени организации - Гражданско сдружение “Асоциация общество и ценности”, Национален лидерски форум, фондация “Възможности за всеки”, форум за съвременно образование не са съгласни с настояването на Българския хелзинкски комитет проектозаконът за детето да бъде внесен в парламента до края на мандата на това правителство.