Съдят младеж, взел си 15-годишна булка

Наказателно дело срещу 20-годишен мъж, заживял съпружески с малолетна, е насрочено за разглеждане утре в Районен съд – Балчик

Съдят младеж, взел си 15-годишна булка

Районната прокуратура предлага младиятмъж  да бъде признат за виновен в това, че през ноември 2011 г. в Балчик, без да е сключил граждански брак е заживял съпружески с ненавършила 16 години девойка от същия град. Становището на прокуратура е той да бъде освободен от наказателна отговорност и санкциониран по административен ред.



Прокурорското постановление посочва, че младежът и момичето са били приятели около година и се познавали добре. Подсъдимият знаел, че изгората му е на 15 години. На 4-ти ноември м. г., тя му пристанала и пет дни по-късно направили годеж. Двамата живеят заедно и очакват първото си дете.


С деянието 20-годишният е нарушил чл. 191, ал. 1 от Наказателния кодекс, според който пълнолетно лице, което, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация, както и с обществено порицание.
Подсъдимият не е осъждан.