20 000 лева събра Ротари клуб Добрич в благотворителен бал

15 години от създаването си отпразнува снощи добричката структура на Ротари интернешънъл с дарителска вечер. Авансово за дейността на клуба разговаряхме с президента му за настоящия мандат Павел Павлов.

20 000 лева събра Ротари клуб Добрич в благотворителен бал

За какво ще отидат средствата, събрани от благотворителната вечер?


 

Средствата от благотворителната вечер ще се използват за оборудване на интерактивна класна стая в регионалната библиотека, която ще служи за базово място за пропагандиране на интерактивното обучение в Добрич. Тя ще се ползва от всички учители в града, които ще имат възможност да правят представяне на свои интерактивни уроци, да обменят опит, вкл. когато имат уроци, свързани с литература, т.е. да е общо място, което да се ползва от абсолютно всички преподаватели и ученици, общодостъпно и безплатно. Много училища вече имат интерактивни кабинети, но това ще е общо място, което ще се използва като работилница за интерактивни уроци, да  способства за действителното навлизане на този тип обучение.
 

Раждането на  идеята


Идеята възниква във връзка с това, че фондация „Мелинда и Бил Гейтс” подкрепят библиотеките в България с програма „Глобални библиотеки”, дават средства за дигитализиране на библиотечните фондове и за създаване на обучителни центрове, които хората могат да ползват за различни обучения, като компютърна грамотност, например. Решихме, че кабинетът може да бъде следваща стъпка. Още повече, че фондация „Мелинда и Бил Гейтс” партнират на Ротари интернешънъл в големия проект за изкореняване на полиомиелита в световен мащаб, решихме, ние тук в малък мащаб, да направим нещо в обратна посока, т.е. не само  да разчитаме на чужда помощ, но и да направим нещо със собствени сили.

 

_sta1384_600 

 

Най-мащабният проект на Ротари - Добрич за 15 години


Най-мащабният проект за 15 години от създаването на Ротари – Добрич е храмът „Св. Архангел Михаил” в гробищния парк. Но пък концертите „Дарования” също са нещо традиционно, което заедно с общината правим от години и е добра инициатива за културния живот на Добрич. Възстановяването на часовника в Стария Добрич, преместването на чешмата в парка, дори и възстановеното игрище по ул. „Батовска”, което не успяхме да реконструираме както искахме, но все пак е в по-добро състояние, отколкото беше.

 

_sta1397_600 

 

Клубът в развитие


Предстоящият проект за кабинета е обвързан с грижата за образованието на младото поколение – една от основните цели на Ротари. В нашите локални мащаби се опитваме да работим в тази посока, както и подкрепата на младите творци – изложбата която вчера открихме, във връзка с конкурса за млади художници, е също дейност в тази посока.

На първи юли започва новата ротарианска година и тогава влиза в мандата си новият президент на добричкия клуб. Изборът е паднал върху Нейчо Нейчев, който след 15 дни ще встъпи в длъжност. 

 _sta1376_600

 

_sta1323_600

 

Павлов удря за последен път камбаната за срещи под негово ръководство

 

_sta1403_600_01

 

Приемственост