Ден на отворени врати в РЗИ по повод Световния ден без тютюнев дим

Всеки желаещ може да посети днес “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене” за измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишан въздух на пасивни и активни пушачи със апарат Smokerlyzer и за индивидуална консултация

Ден на отворени врати в РЗИ по повод Световния ден без тютюнев дим

Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) създават Световния ден без тютюн през 1987 г., за да привлекат вниманието на света върху тютюневата пандемия и предотвратимите болести и смърт, които тя причинява. През 1988 г. е била приета Резолюция WHA42.19, призоваваща за отбелязване на Световен ден без тютюн, всяка година, на 31 май.



СЗО избра темата днес да е „Вмешателството на тютюневата индустрия”. Под  това мото работи този месец и Регионалната здравна инспекция в Добрич.


Всяко трето българско дете между 10 и 19 г. е активен пушач, според данни на Европейската комисия. Тревожен факт е, че всеки трети ученик в Община Добрич е редовен пушач (40,6% от момичетата и 33,8% от момчетата). Момичетата преобладават, като съотношението момичета/момчета е най-голямо сред учениците на 14 години (4:1). Статистиката няма за цел да ужаси, тя не може и да реши въпроса, но говори, че влиянието на цигарите върху тийнейджърите е сериозно. Шансът обаче е в това, че един млад човек може много по-лесно да се откаже да пуши, отколкото един възрастен. Навикът е по-слаб, а пристрастяването – по-малко. Остава да намериш волята и мотивацията да го направиш.


Никога не е твърде късно да спреш….Дори да сте пушили по кутия цигари на ден през последните десет години, спирането сега ще ви помогне да живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо, съветват специалистите.

 

Можете да се възползвате от безплатна подкрепа с лични консултации, напътствия, съвети и окуражаване, които са необходими за предприемането на тези трудни персонални стъпки в РЗИ - Добрич, “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене”.