Възпитаници на Детска педагогическа стая гостуваха на Окръжен съд – Добрич

Възпитаници на Детска педагогическа стая се запознаха с работата на Окръжен съд – Добрич и на Съдебната охрана

Възпитаници на Детска педагогическа стая гостуваха на Окръжен съд – Добрич

16 ученици и техните обществени възпитатели се срещнаха с наказателния съдия Флорентина Неделчева и началника на службата за Съдебна охрана Стоян Стоянов. Спрямо младежите - на възраст от 14 до 17 години, се прилагат възпитателни мерки по Закона за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.


 

Съдия Неделчева представи пред тях структурата на съдебната система, обществената опасност, която крият простъпките, административните нарушения и престъпленията, разликата в законовия ред за наказване на непълнолетни и пълнолетни извършители на престъпления. Тя обсъди с гостите как се печели уважение и какво означава самоуважението, какво е милосърдие, как младите хора да развиват силните си страни, за да бъдат полезни за себе си и за обществото.

 

Младежите проявиха интерес как съдът взема решение за определяне на вината и наказанието на подсъдимия, как се прилага институтът на неизбежната отбрана, защо се ползва споразумението с прокуратурата, като начин за осигуряване на бързо и ефективно правосъдие. Съдия Неделчева покани децата на следваща среща, в която те да поставят и обсъдят вълнуващи ги теми.

 

sad2_600_01

 

Началникът на службата за Съдебна охрана Стоян Стоянов обърна внимание на тенденцията да намалява възрастовата граница на извършителите на престъпления и на проявяваната сериозна агресия от млади хора. Той запозна гостите със задълженията на служителите на Съдебната охрана и открои разликата в местата за лишаване от свобода на непълнолетни и на пълнолетни.

 

Стоянов акцентира, че личното желание за промяна е най-добрата превенция за извършителите на противообществени прояви. Той коментира с тях причините за прекрачване на закона и провокира младежите да осмислят свободата и човешкия живот като безценни.