Откриха раннохристиянска базилика в крепостта "Палматис" край Тервел

На 20 юни стартира първият сезон на археологическите разкопки край с. Оногур, община Тервел.

Откриха раннохристиянска базилика в крепостта "Палматис" край Тервел

Първоначалните сведения сочат, че край с. Оногур се намират останките на късноантичната и средновековна крепост "Палматис" - пътна станция, която свързва римските областни центрове Дурострум (Силистра) и Марцианопол (Девня). Върху карти на римски пътища в България крепостта е отбелязана като място, през което преминава път, започващ от пристанищния Одесос (Варна) и завършващ в Дурусторум (Силистра). През тази епоха пътят е следвал течението на пълноводната тогава Суха река. 




В землището на „Палматис“ са регистрирани множество посегателства на иманяри. Затова след неколкократни срещи между кметския екип на Община Тервел и директора на Регионален исторически музей Добрич и избора на научен екип, работата по разкриването на селището Палматис стартира под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет и археолозите от РИМ Добрич Добри Добрев и Боян Тотев. Всъщност разкопките са „спасителни“, т.е. тяхната цел е да спасят това, което е останало след иманярските набези. Начинанието се финансира изцяло от Община Тервел – чрез средства от общинския бюджет и от дарения. Още в края на първата седмица се появяват находки, които карат археолозите и общинското ръководство да приемат предизвикателството да увеличат ресурсите, за да открият колкото може по-голяма площ от сградата, която е обект на разкопките. В началото за нея се знае само , че е голяма обществена сграда, чиито очертания са видни от изображения, получени със специализирани уреди. Това, което променя нещата на 100 % е показалата се изпод земята каменна дъга. И всеки ден показва все повече и повече – първо абсидата на олтара, после редкия за нашите земи синтрон, запазена база на олтарна маса, олтарна преграда, колони, филигранни капители, керамични подови плочи, тухлен зид, каменни основи и много керамика. Всички находки разказват за това, че сградата е голяма базилика, която е била опожарявана, че крепостта е „преизползвана“, т.е. след като е била напусната от своите жители, тя е била убежище и на прабългарски племена. Само след три седмици работа вече има достатъчно находки, които позволяват да се разкаже за раннохристиянската базилика в „Палматис“. 


Далече от очакванията на археолозите са разкритите в рамките на 3 седмици останки от голяма обществена сграда – християнска Базилика, която според професор Попконстантинов, е строена по времето на император Юстиниан Велики /527-565 г./. Сградата е с впечатляващите размери 55 на 30 метра. В основната част на храма е открит неповторим за България синтрон – мястото, където е бил тронът на епископа и където са се провеждали епископски заседания и събори. Синтронът е със запазени три стъпала, а общата му височина е била 3 метра, с интересно оформление на помещенията. Такова съоръжение до сега не е било откривано в българските земи, а вероятно и в Балканския ареал, коментира ръководителят на археологическия екип проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов. Близо до синтрона е разкрит постамент и запазени части от мраморна олтарна маса. Над масата е имало богато орнаментиран балдахин. Според измерванията ни той е бил с височина между 2.70-3.00 м. Другото, което никъде, в нито един храм не може да се види в България от този период, е „менза сакра“, или както гърците наричат това място светата трапеза - олтарната маса. Тя е била с богато украсени колони, елементите на които открихме по време на работата - основи, парчета от самите колони и капителите им, които са богато украсени. „По украсата им е видно, че са в йонийски стил," обясни професорът. Пребогатата украса на храма, с изящно оформени капители, е правена в ателиета в Мала Азия, предполагат археолозите. Те очакват в следващите дни да бъде открито и помещението за кръщаване, или т.н. бабтистерий /кръщелня/. 


Директорът на РИМ - Добрич, Костадин Костадинов заяви, че съвместно с община Тервел стартират процедура за обявяване на Палматис за паметник от национално значение, а проф. Попконстантинов уточни, че в близост до крепостта се намира и един от най-старите в Европа комплекси скални манастири "Шан кая".

Проф. Попконстантинов и директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов изказаха благодарността си към община Тервел, с помощта на която дейностите станаха възможни.

Община Тервел продължава работата си с подготовката на проекта за обновяване на общинския музей.Находки от крепостта „Палматис“ ще заемат достойно място в неговите отдели.