До 60% поскъпва кафето от автомат

Поскъпване на продуктите във вендинг машините между 35 и 60% очакват от Българската вендинг асоциация. От там алармираха на пресконференция, че има опасност болници и офиси да останат без вода и кафе.

До 60% поскъпва кафето от автомат
Над 1 млн. души дневно ползват вендинг услуги, коментира Стойко Петков - член на УС на Българската вендинг асоциация.

Припомняме, финансовото ведомство планира да сложи касови апарати на вендинг машините. Това трябва да стане от януари 2013 година. От Българската вендинг асоциация предупреждават, че поставянето на фискални устройства във Вендинг машините се различава драстично от поставянето на касови апарати в търговските обекти.

На територията на страната функционират близо 30 хиляди автомата. Стойко Петков коментира още, че поставянето на фискални устройства във вендинг машините може да доведе до отпадане на гаранцията на автоматите и сертификатите за качество, дадени на производителите им.

В България нямаме голям производител на вендинг машини, подчерта Петков. У нас устройствата са на големи чужди фирми. Един от най-големите производителите на подобни машини е обяснил, че техните устройства не са пригодени за въвеждане на фискални апарати.

Същината на вендинг услугата е тя да бъде близо до хората, заяви от своя страна и Ивайло Иванов от Българска вендинг асоциация. Той алармира, че част от местата, на които са поставени устройствата, нямат добър обхват на мобилните оператори. Връзката с gsm-операторите е необходима, за да бъдат обвързани касовите апарати с НАП.

Друг проблем, по думите на Ивайло Иванов, е, че голяма част от машините се поставят на открито. Според част от производителите на фискални апарати твърде ниските или твърде високи температури, както и влажността на въздуха, могат да блокират работата на касовите апарати.

Въвеждането на тази мярка, ще има негативен социален ефект, ще има съкращения на персонал може би наполовина, прогнозира и Виктор Тонев - член на УС на Българската вендинг асоциация. Вендинг услугата ще намалее, прогнозира още той, уточнявайки, че това ще има негативен ефект не само за потребителите, но и за приходите в държавната хазна.

При намаляване на вендинг услугата, ще намалеят и приходите от данъци, изтъкна Ивайло Тонев. Българската вендинг асоциация подкрепя данъчната политика и желанието на НАП да внесе регулации в бранша, но според нейните членове, това трябва да стане по разумен и социално поносим начин.

Предложенията на Българската вендинг асоциация са в няколко посоки - да се направи единен регистър на вендинг машините, да се подава електронно информация към НАП и на машините да се слагат специални фискални стикери. От Асоциацията са изчислили, че ако се приемат техните предложения в хазната ще постъпват между 2 и 3 млн. лв. приходи от такси. От държавата обаче, до момента не се приели техните предложения.