Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 13 до 17 януари

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Районният съд реши да възобнови съдебното следствие срещу временно отстранения от длъжност изпълнителен директор на ВиК - Добрич Тодор Гикински. Причината е в недостатъчно изяснени обстоятелства. Ще се произнесат трима свидетели, които и понастоящем са служители на водното дружество.


Евродепутатът Асим Ахмед Адемов зарадва с подарък учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в каварненското село Белгун. Инициативата е била на Галя Милчева от Каварна. Тя разказа, че в разговор с евродепутата му споделила, че децата в с. Белгун се нуждаят от караоке уредба, за да провеждат своите културни мероприятия. Той припознал идеята и веднага решил на помогне на малчуганите и да ги зарадва за новата година.

Два нови случая на Африканска чума по свинете са били регистрирани в Генерал Тошево и Балчик. Това съобщи директорът на ОДБХ - Добрич д-р Анелия Андонова на провело се редовно заседание на Областната епизоотична комисия.

63-годишният френски гражданин Ерик Ж., който е с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за блудства три малолетни момичета, се е познавал с роднини на децата.

Отвори врати единственият по рода си магазин за интериорни аромати в Добрич. В магазин Candle Station можете да откриете изискани и приятни аромати, с които да украсите вашия дом, офис, да придадете приятна или романтична обстановка на вечерта, или просто да се поглезите, запалвайки благоуханна свещ, докато се наслаждавате на мехурчетата във ваната.

62 пожара са горели на територията на Североизточното държавно предприятие  през миналата година, като щетите от тях възлизат на 20 000 лева. Опожарени са 3 440 декара от горските територии, от които 2483 декара са на територията на област Добрич.

За поредна година от община Добрич и Къщата на виното организират конкурс за най–добро домашно вино – реколта 2019 година. В конкурса могат да участват производители от Добрич само със собствено вино в категориите розе, червено или бяло. 

Община град Добрич и Екоколект АД ще предоставят възможност на ученици от I до IV клас да вложат своето въображение и да изработят оригинални мартеници от рециклирани материали за участие в конкурс. 

13 общински съветници от Местната коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ,ССД, ГН) ще отговарят за кварталите на Добрич.До края на януари ще стане ясно кой от тях за кой район на града е разпределен. 

15 неактивни или безработни, както и 3 лица с увреждания над 18-годишна възраст от община Генерал Тошево ще бъдат обучени и ще придобият част от професията болногледач по проект. 14 от тях ще бъдат назначени с трудов договор.

В Общинското предприятие „Център за защита на природата и животните“ ще започне развъдна програма на европейски бизони. В добричкия зоопарк в момента има един женски европейски бизон на 18 години, който все още е в полова зрялост. Директорът Християн Христов посочи,че е положил усилия за намирането на мъжки такъв, за да бъдат развъдени. 

Над 60 елхи са дарили на Общинското предприятие „Център за защита на природата и животните“. Елхите ще послужат за храна, игра или скривалище на някои от обитателите на зоопарка.

От Общинския младежки център обявиха традиционния областен конкурс „Смешното в училище в карикатури”. В него могат да вземат участие деца и младежи от 10 до 29-годишна възраст, разпределени в четири възрастови групи. 

Граждани и общински съветници обсъдиха бюджета за 2020 на Добрич. Рамката на бюджета за 2020 година на община Добрич предвижда той да бъде 76 391 723 лева. Приходите за държавни дейности ще са 46 661 726 лв., а от местни приходи - 29 729 997 лв.

Кметът на село Стожер Илко Митков е с пукнато тъпанче, след като е бил ударен от земеделски производител в близост до кметството. Според него саморазправата е на етническа основа.

Добричката рок банда "Creep" събира едни от най-добрите си авторски парчета в първи студиен албум. Очаква се той да излезе в началото на април.