Френският гражданин, обвинен в блудство с три момичета от балчишко село, се е познавал с роднини на децата

63-годишният френски гражданин Ерик Ж., който е с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за блудства с три малолетни момичета, се е познавал с роднини на децата.

Френският гражданин, обвинен в блудство с три момичета от балчишко село, се е познавал с роднини на децата

Това стана ясно на брифинг пред журналисти с временно изпълняващия длъжността окръжен прокурор Златко Тодоров, наблюдаващия прокурор Свилена Костова, директора на Областната дирекция на МВР в Добрич Никола Панчев и ръководителя на Отдел “Разследване” в ОД на МВР Ивелин Иванов.



Задържаха френски гражданин за блудства с малолетни момичета в балчишко село

Наблюдаващият прокурор Свилена Костова уточни, че първоначално мъжът се е запознал с родственици на малолетните момичета. Те са почиствали дома му в балчишкото село Царичино, в който живеел под наем.  След това влязъл в контакт и с децата, с които се е запознал в края на миналата година. Две от момичетата са на 11 години, а третото на 10. Те са първи братовчедки и живеят в съседното балчишко село Кремена. 

Досъдебното производство е започнало на 10 януари в Районното управление на МВР в Балчик с оглед за евентуално създаване и държане на порнографски материали. Сигналът в полицията е бил подаден от служител в учебното заведение, което посещават момичетата. Информацията до длъжностното лице е достигнала от самите деца.

Домът на 63-годишния френски гражданин е бил претърсен. Като веществени доказателства са изели лаптоп, фотоапарат и две USB устройства. Установено е, че в дома си той е извършвал блудствени действия с трите малолетни момичета. Извършителят на престъплението е бил задържан, a от 13 януари е с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. За блудствените действия законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години.

В момента се извършват разпити на свидетели, назначават се необходимите експертизи. Събират се доказателства в насока престъплението, за което е започнало  първоначало досъдебното производство - създаване и държане на порнографски материали. Предстои назначаване на експертизи, след което ще бъде повдигнато окончателното обвинение. Ще бъде установено дали е разпространявал  материали на малолетните момичета.

Ерик Ж. живее в село Царичино от месец юли, 2018 година. Нямал е адресна регистрация в Република България.

“Той е гражданин на Европейския съюз. Имал е право на свободно придвижване. Предстои да проучим живота му в България. Към настоящия момент за област Добрич няма данни да е извършвал други противоправни деяния”, заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Добрич Никола Панчев. 

63-годишният мъж е пенсионер, разведен. Не е осъждан, има криминалистическа регистрация от 2006 година във Франция за отвличане на малолетно лице, без използване на измама или насилие, както и за подкуп на непълнолетно лице.  По подадените от него данни преди това е работил в град Лион, където се е занимавал с издаване на вестник за вътрешна комуникация. Ще бъде проверенa достоверността на данните, които е дал за живота му във френския град Лион.