“Църква за вълци” и други български заглавия през следващия сезон в Драматичния театър

Изминаха няколко месеца от встъпването в длъжност на директора на Драматичния театър Стефан Спасов. В разговор с Добрич Онлайн той разказа за впечатленията си, плановете за Театъра и за предстоящия сезон

“Църква за вълци” и други български заглавия през следващия сезон в Драматичния театър

Стефан Спасов казва, че сега, вече като директор, вижда трудностите, пред които е изправен Театърът - покриване на нуждите на екипа, трупане на бюджет за по-скъпи представления, материална база и други. Директорът смята, че с рядка игра и без гостувания, Театърът ще се развива трудно.  



Има начин обаче той да просъществува, казва директорът. Именно с по-усилена работа, добър избор на заглавия и канене на външни актьори като гости. Директорът разказа, че спектакълът “Боряна” по Йовков е пожънал голям успех този сезон. За следващия сезон са планирани още български заглавия - “Църква за вълци” с Христо Мутафчиев и “Последният полов атлет” с Николай Урумов. Планирано е и Театърът да гостува в Шумен, Ямбол, Кърджали, Ловеч и Търговище.    

Според Стефан Спасов, “Боряна” получава голямо внимание от добруджанци, защото спектакълът е честен прочит. Освен добрата актьорска игра, успехът, според директора, се дължи и на психологическия реализъм, заложен в продукцията. В представлението има теми като разрива между поколенията, изгубената човечност по пътя на парите, любовта, прошката. Директорът казва, че при Йовков тези теми са през бита на добруджанеца и това няма как да не привлече местната публика. “Това е честен прочит, какъвто добруджанци оценяват. Тях ги хваща истинският Йовков. Все пак тази земя е пропита с творчеството на Йовков. Те много се гордеят с това, че той е техния поет и има защо” - обясни той.  

Стефан Спасов казва, че пандемията се е отразила много негативно на Театъра и на работното му самочувствие. Директорът заключи, че няма друг вариант за развитието на Драматичния театър, освен той да се оживи, да се привлече повече публика, да се играе по-често и да се подбере разнообразен репертоар.